Nasvet: Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

Avtomobilske pnevmatike so ena od najpomembnejših komponent vozila, zato moramo pri izbiri ustreznih za svoje vozilo vedeti, kaj pomenijo oznake, s katerimi so opremljene.

 

Črke in številke na pnevmatiki niso naključne, temveč imajo velik pomen za ustrezno izbiro pnevmatike za vaše vozilo. Z namenom informiranja in pravilnega izbora so strokovnjaki iz Goodyeara pripravili pregled glavnih oznak ter njihovo razlago. In na kaj vse moramo biti pozorni?

 

 

  1.  Eden od najpomembnejših podatkov na pnevmatikah je njihova velikost. Ta je sestavljena iz širine pnevmatike v milimetrih, njene višine (izražene v odstotkih višine pnevmatike v primerjavi z njeno širino, čemur rečemo tudi presek pnevmatike) ter premera notranjega roba v palcih. To so tudi mere, ki jih proizvajalec avtomobila določi ob izdelavi vozila in jih je treba brezpogojno upoštevati.
  2. Nalepka EU: Vsaka pnevmatika je opremljene tudi s tako imenovano nalepko EU, ki zajema označbe s črkami od A (najboljša pnevmatika) do G. Nalepka razkriva kakovost pnevmatike za:
    oprijem na mokri podlagi (med označbo A in G je pri hitrosti 80 km/h kar 18 metrov razlike v zavorni razdalji),
    izkoristek, ki neposredno vpliva na porabo goriva (razlika med razredoma A in G je okoli 7,5 %, kar na leto pri 15.000 prevoženih kilometrih pomeni okoli 100 evrov prihranka) ter
    zunanji hrup oziroma emisija hrupa (ta je podana v decibelih ter s črnimi črticami ob simbolu zvočnika, pri čemer so pnevmatike z eno črtico najtišje in tiste s tremi najglasnejše).
    Pri branju nalepke EU velja opozoriti, da je ta pri zimskih pnevmatikah nekoliko pomanjkljivejša, saj ne poda podatka o tem, kako učinkovite so pnevmatike v snegu.
  3. Nosilnost in hitrost: Oznaki, sestavljeni iz dvo- ali tri-mestnega števila in črke (na primer 91H), nam povesta nosilnost in hitrostni razred pnevmatike. Nosilnost se nanaša na nosilnost posamezne pnevmatike (številka 91 denimo pomeni, da posamezna pnevmatika lahko nosi 615 kilogramov teže, posledično je nosilnost vseh štirih 2.460 kilogramov). Nosilnost vseh pnevmatik sicer ne sme biti manjša od največje nosilnosti avtomobila. Hitrostni razredi za osebna vozila pa so označeni s črkami Q, T, H, V, W in Y, ki dovoljujejo hitrosti do 160, 190, 210, 240, 270 in 300 km/h. Obstaja tudi hitrostna kategorija ZR, ki dovoljuje hitrost nad 240 km/h.
  4. Oznaka DOT: Predstavlja informacije o datumu proizvodnje pnevmatike. 12-mestna oznaka je sestavljena iz treh štirimestnih kod. Za kupce pnevmatik je najpomembnejša tretja štirimestna koda. Ta namreč sporoča teden (prvi dve številki) in leto (drugi dve številki) izdelave pnevmatike. Zaradi logistike proizvodnje pnevmatik in transporta seveda ne moremo pričakovati, da bomo vedno prejeli le najnovejše pnevmatike. Vendar to ne predstavlja težave, saj je staranje pnevmatike v skladišču zaradi sodobnih materialov in dodatkov močno upočasnjeno. Veliko hitreje se pnevmatike starajo, ko so nameščene na vozilo, saj na njih vpliva več dejavnikov – sonce, temperature in mehanski vplivi s cestišča.
  5. M + S in 3PMSF: Prave zimske pnevmatike imajo poleg oznake M+S na bočnici tudi oznako snežinke v gori s tremi vrhovi (tuja kratica 3PMSF), podvržene pa so strogim testom na snegu in ledu. Ne smemo jih zamenjevati s pnevmatikami, ki imajo le oznako M+S. Po naši zakonodaji se pnevmatike s to oznako sicer uvrščajo med zimske pnevmatike, vendar vam za vožnjo v pravih zimskih razmerah priporočamo pnevmatike z oznako snežinke/3PMSF.
  6. XL in SUV: Oznaka XL ali Extra Load je po navadi napisana ob oznaki za nosilnost pnevmatike. Označuje model, ki ima ojačano konstrukcijo (predvsem bokov pnevmatike) in višjo nosilnost. Te pnevmatike so namenjene uporabi na težjih vozilih. Ne smemo pa oznake XL mešati s posebnimi modeli pnevmatik za športne terence (SUV), ki se od prvih bistveno razlikujejo.
  7. Indikator obrabe pnevmatik: V profilu vseh novejših avtomobilskih pnevmatik je opaziti manjše grbine. Te označujejo minimalno dovoljeno globino profila. Goodyearove zimske pnevmatike imajo namesto navadne grbinice v profilu snežinko – in ko ta zaradi obrabe ni več vidna, pnevmatika ni več primerna za uporabo. Vsaka nova pnevmatika ima približno od 8 do 10 milimetrov profila.

 

In katere so najkakovostnejše pnevmatike letos?

Kot vsako leto so tudi letos najbolj priznane revije testirale številne zimske pnevmatike. Pnevmatike Goodyear in Dunlop so osvojile številna zmagovalna mesta:

  • Goodyear UltraGrip 9 (205/55R16) – deljeno prvo mesto na ADAC-ovem testu zimskih pnevmatik2
  • Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 (235/60R18) – deljeno prvo mesto na testu zimskih SUV/4×4 pnevmatik revije AutoBild allrad3
  • Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (195/65R15) – drugo leto zapored prvo mesto na testu celoletnih pnevmatik revije Auto Bild1
  • Dunlop Winter Response 2 (175/65R14) – deljeno prvo mesto na ADAC-ovem testu zimskih pnevmatik4
  • Dunlop Winter Sport 5 (195/65R15) – zmagovalka testa zimskih pnevmatik revije Auto Bild5

 

Opombe

1 Objavil Auto Bild, 27. septembra 2018, št. 39. Testiranih je bilo 27 pnevmatik. Dimenzija pnevmatik: 195/65R15 91H, testno vozilo VW Golf/Seat.
2 Objavil ADAC, 25. septembra 2018, št. 19. Testiranih je bilo 16 pnevmatik. Prvo mesto si deli s pnevmatiko Continental WinterContact TS860. Dimenzija pnevmatik: 205/55 R16; testno vozilo: VW Golf; kraj testiranja: Contidrom (Nemčija), Testworld (Finska).
3 Objavil Auto Bild allrad, 5. oktobra 2018, št. 11. Testiranih je bilo 10 pnevmatik; prvo mesto si je delila s Pirellijevo Scorpion Winter. Dimenzija pnevmatike: 235/60 R18; testno vozilo: Audi Q5.
4 Objavil ADAC, 25. septembra 2018, št. 19. Testiranih je bilo 12 pnevmatik. Prvo mesto si deli s pnevmatiko Continental WinterContact TS860. Dimenzija pnevmatik: 175/65 R14 82T; testno vozilo: Ford Fiesta; kraj testiranja: Contidrom (Nemčija), Testworld (Finska).
5 Objavljeno v reviji AutoBild, 20. septembra 2018, št.: 38. testiranih 20 pnevmatik dimenzije 195/65 R15; testno vozilo: VW Golf.

 

 

Več informacij:

Romana Stare 
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

09. novembra 2018