Ali je menjava zimskih pnevmatik za letne še vedno smiselna?

Letošnjo pomlad so večini voznikov načrt menjave zimskih pnevmatik za letne prekrižale izredne razmere, ki so občutno zamaknile čas menjave. Marsikateri vozniki se zato zagotovo sprašujejo, ali bi svoje vozilo letos sploh preobuli v letne avtoplašče. Goodyearovi strokovnjaki odgovarjajo, da je to edina ustrezna odločitev, v kolikor želijo poskrbeti za zanesljivo, varno in varčno vožnjo v toplejših mesecih.

Kranj, 20. april 2020 – Aprilske dnevne temperature se že bližajo tistim v poletnih mesecih, asfalt je čez dan že dodobra razgret, zato z namestitvijo letnih pnevmatik ne gre več predolgo odlašati, svetujejo v Goodyearu. Kljub temu, da so izredne razmere marsikaterega voznika prisilile, da z menjavo pnevmatik še malo počaka, pa čeprav to pomeni do meseca maja ali celo junija, naj vozilo ne obtiči v zimski obutvi vse poletje. »Pri vožnji v toplejših mesecih letne pnevmatike nudijo očitne prednosti v primerjavi z zimskimi pnevmatikami, saj so posebej zasnovane za zagotavljanje optimalne zmogljivosti poleti. Pri višjih temperaturah namreč zagotavljajo boljšo vodljivost in oprijem ter manjšo porabo goriva,« je poudaril Simon Brezavšček, vodja tehnične podpore kupcem v Goodyearu v Sloveniji.

 

Z letnimi pnevmatikami bomo poskrbeli za zanesljivo, varno in varčno vožnjo v toplejših mesecih.

Letne pnevmatike se od zimskih razlikujejo tako po zunanji zgradbi kot tudi po kemični sestavi gumene zmesi. Tekalno plast zimskih pnevmatik odlikujejo dodatne lamele, ki zagotavljajo boljši oprijem v snegu in ledu, letne pnevmatike pa imajo večje in bolj toge bloke tekalne plasti, ki se v ovinkih in pri zaviranju manj upogiba. Opisana zasnova letnih pnevmatik pri višjih temperaturah zagotavlja boljši oprijem in vodljivost ter krajšo zavorno pot. Razlika v dolžini zavorne poti med zimsko in letno pnevmatiko lahko pri temperaturah nad 15 stopinj Celzija znaša tudi do sedem metrov v korist letne pnevmatike! To predstavlja skoraj petino zavorne poti sodobnega avtomobila od dosežene hitrosti 100 kilometrov na uro do ustavitve.

 

Poleg varnostnega je smiselno vzeti v obzir tudi stroškovni vidik. Prepričanje, da bomo z vožnjo na setu zimskih pnevmatik skozi vse leto prihranili denar, je namreč zmotno, saj bo njihova življenjska doba zato občutno krajša. Kot pojasnjuje Brezavšček, ključno vlogo pri tem igra sestava gumene zmesi: »Zimske pnevmatike so zaradi večjega odstotka silike v gumeni zmesi občutno mehkejše in se posledično bolje izkažejo pri temperaturah do sedem stopinj Celzija. Vožnja po razgretem asfaltu pa povzroči njihovo pregrevanje, zaradi česar postajajo trše in izgubljajo svoje lastnosti, hkrati pa se v primerjavi z letnimi pnevmatikami pri višjih temperaturah občutno hitreje obrabljajo, neekonomične pa so tudi z vidika porabe goriva.«

 

Letne pnevmatike so posebej zasnovane za zagotavljanje optimalne zmogljivosti poleti.

 

Goodyearovi strokovnjaki ob menjavi pnevmatik svetujejo še, da so vozniki, ki se to sezono ne bodo odločili za nakup novega seta, pozorni na brezhibnost pnevmatik in zadostno globino profila. Globina kanalov mora biti zadostna, saj ima to ključen vpliv na vozne lastnosti in predvsem preprečitev akvaplaninga. Zakonsko predpisana minimalna globina v večini evropskih držav je sicer 1,6 milimetra, a v Goodyearu svetujejo, da zaradi omenjenega razloga pnevmatike zamenjate, ko globina kanalov pade pod 3 milimetre.

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

20. aprila 2020