Goodyearova raziskava: zimske razmere voznike navdajajo z negotovostjo

Za temeljitejše razumevanje zimskih voznih navad so v Goodyearu izvedli novo raziskavo, v kateri je 4.500 Evropejcev iz devetih držav odgovarjalo na vprašanja, vezana na vožnjo v zahtevnih zimskih razmerah. Rezultati raziskave kažejo, da zimske razmere voznikom v Evropi zmanjšujejo samozavest pri vožnji.

Kranj, 18. oktober 2023 – Hladni meseci so tik pred vrati, z njimi pa prihajajo tudi številni izzivi na cesti. Goodyearova najnovejša raziskava je pokazala, da številni vozniki pozimi za volanom doživljajo negotovost in tesnobo.

Težke zimske razmere obremenjujejo kar 85 % evropskih voznikov

Pnevmatike pomagajo zmanjševati strah pred zimsko vožnjo

Skoraj devet od desetih evropskih voznikov (87 %1) meni, da pozimi ustrezne pnevmatike pomembno vplivajo na njihov občutek varnosti, 51 % pa jih je mnenja, da so zimske pnevmatike izredno pomembne in ključno vplivajo na njihov občutek varnosti. Brezskrbnost na cestah si Evropejci zagotavljajo tudi z vsakdanjimi pripravami, med katerimi so najpogostejše strganje stekel, preverjanje vremenskih napovedi in preverjanje tlaka v pnevmatikah.

 

Se pa stopnja negotovosti med vozniki v Evropi razlikuje. Najbolj zaskrbljeni so francoski in poljski vozniki, med katerimi jih za volanom pozimi doživlja zaskrbljenost 34 % (Poljaki) in 26 % (Francozi). Najmanj so pri vožnji v težavnih razmerah zaskrbljeni Finci, saj jih negotovost občuti le 12 %.

 

Vozniki se na zimsko vožnjo pripravljajo različno

Priprave na zimske razmere se razlikujejo glede na prostor bivanja. V nordijskih državah so glavna skrb zaledenela stekla. Tako mora pred vožnjo led s stekel strgati 57 % Švedov in Dancev, 59 % Norvežanov in kar 72 % Fincev. 29 % Nemcev pred vožnjo preverja globino tekalne plasti pnevmatik, eden od treh Italijanov in Francozov pa preverja tlak v pnevmatikah. V Romuniji 51 % voznikov pred vožnjo preverja raven sredstva proti zmrzovanju v tekočini za vetrobranska stekla, na Poljskem jih 42 % pogleda vremensko napoved, 30 % pa stanje zavor.

test image

Zimska vožnja številnim voznikom manjša samozavest

Težke zimske razmere obremenjujejo kar 85 % evropskih voznikov.2 Največ skrbi jim povzročajo poledenele ceste in strah, da bi drugi vozniki izgubili nadzor nad vozilom. Večini voznikov samozavest vračajo daljša varnostna razdalja, počasnejša vožnja in dodatni čas za pot.

 

Zmogljivost v zimskih razmerah večajo ustrezne pnevmatike

Kakovostna pnevmatika ne daje le občutka varnosti, temveč dejansko veča zmogljivost vožnje. Nedavni test revije Auto Bild je na primer pokazal, da je zavorna pot na cesti pri hitrosti 80 km/h z nizkocenovnimi zimskimi pnevmatikami v primerjavi s premium zimskimi pnevmatikami lahko daljša tudi do 10 metrov.3

Skoraj devet od desetih evropskih voznikov meni, da pnevmatike vplivajo na občutek varnosti

Goodyear predstavil novo pnevmatiko premium kakovosti

Pnevmatika Goodyear UltraGrip Performance 3, razvita s pomočjo najnovejših tehnologij, je dostopna tudi na slovenskem trgu in postavlja nova merila zmogljivosti za zimske razmere, obenem pa izpolnjuje vse potrebe najzahtevnejših voznikov v Evropi. Primerna je za najrazličnejša vozila, vključno z močnimi in težkimi športnimi terenci ter električnimi vozili.

 

Nemška neodvisna testna organizacija TÜV SÜD je potrdila, da je pnevmatika UltraGrip Performance 3 v primerjavi s štirimi drugimi premium konkurenti vodilna na področju vodljivosti na snegu ter pri zaviranju na mokri in suhi podlagi.

 

O raziskavi

Raziskavo o vožnji pozimi je leta 2023 za Goodyear izvedel YouGov. Izvedena je bila v Franciji, Nemčiji, Italiji, Romuniji, na Poljskem, Švedskem, Danskem, Norveškem in Finskem. Več informacij o raziskavi, vključno z rezultati, je na voljo na POVEZAVI.

1 Podrobnosti so navedene v Goodyearovi raziskavi o zimski vožnji 2023. Vprašanje »Na lestvici od 1 do 10, kako pomembne so prave pnevmatike pozimi, da se na cesti počutite bolj samozavestni?« Odstotek je izračunan na podlagi anketirancev, ki so izbrali odgovore od 7 do 10.

2 Podrobnosti so navedene v Goodyearovi raziskavi o zimski vožnji 2023; vprašanje »Na lestvici od 1 do 10, kako varno se počutite med vožnjo, ko so na cestah zahtevne zimske razmere?«. Odstotek je izračunan na podlagi anketirancev, ki so izbrali odgovore od 1 do 8.

3 Auto Bild, številka 40/2022. Primerjava 56 zimskih pnevmatik velikosti 215/55R17. Zaviranje na mokri podlagi pri 80 km/h, testno vozilo VW Passat.

4 V primerjavi z naslednjim najboljšim testiranim tekmecem. V primerjavi s štirimi najnovejšimi razpoložljivimi modeli glavnih tekmecev v segmentu visokozmogljivih zimskih pnevmatik (Bridgestone BlizzakLM005, Pirelli Cinturato Winter 2, Continental WinterContactTS 870, Michelin Alpin 6). Test je izvedlo podjetje TÜV SÜD Product Service GmbH med decembrom 2021 in februarjem 2022 po naročilu družbe Goodyear. Testirana dimenzija pnevmatike: 205/55 R16. Testno vozilo: VW Golf VIII, kraj testiranja: Goodyearov arktični center Saariselkä. Goodyearov poligon za testiranje Mireval. Številka poročila: 713234277-BM. Vse podrobnosti poročila o testiranju so na voljo na POVEZAVI.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

18. oktobra 2023