V Kranjskem Goodyearu stekla proizvodnja 20-palčnih pnevmatik

Proizvodni portfelj podjetja Goodyear Slovenija je od decembra 2023 dalje obogaten za nov dosežek. Kranjski gumar je namreč začel s proizvodnjo 20-palčnih pnevmatik blagovne znamke Goodyear.

Kranj, 11. januar 2024 – Proizvodnjo 20-palčnih pnevmatik za nadomestno vgradnjo pri osebnih vozilih so omogočili novejši stroji, vgrajeni v okviru obsežne razširitvene naložbe. Ta se je v podjetju Goodyear Slovenija zaključila v začetku lanskega leta in sedaj nudi za 25 odstotkov večje proizvodne kapacitete.

Del ekipe kranjskega Goodyeara, ki je sodelovala pri vpeljavi 20-palčnih pnevmatik v proizvodnjo

Do redne proizvodnje v petih mesecih

Goodyear svoje pnevmatike razvija v inovacijskih centrih v Luksemburgu in Akronu v ZDA, odgovornost tovarn v koncernu pa je prilagoditev proizvodnje za izdelavo pnevmatik po najvišjih tehnoloških in zmogljivostnih standardih v industriji. Projekt priprave za industrializacijo 20-palčnih pnevmatik v kranjski tovarni je trajal približno pet mesecev. V tem času so izvedli testiranja, nato pa še strogo kontrolo ustreznosti izdelanih pnevmatik tako v Sloveniji, kot tudi v luksemburškem inovacijskem centru. Sledila je pilotna proizvodnja, po njeni ustrezni prestaji pa je že stekla redna proizvodnja.

 

Ob novem mejniku je Matjaž Mali, direktor proizvodnje, dejal: »Napredni stroji, ki smo jih namestili v sklopu razširitvenega projekta, nam omogočajo, da proizvajamo večje in proizvodno zahtevnejše pnevmatike, ki morajo voznikom zagotavljati pričakovano zmogljivost. Po njih povprašujejo kupci večjih in luksuznih avtomobilov, kot tudi električnih in športnih terenskih vozil.«

 

Delo z novimi stroji je zmanjšalo intenzivnost fizičnega dela, povečala pa se je potrebna stopnja tehničnih znanj, ki jo zaposleni potrebujejo za upravljanje naprednih tehnologij. V Goodyearu Slovenija so tako novi sodelavci, predvsem operaterji z višjo stopnjo tehničnih znanj in strokovni sodelavci s srednjo in visoko izobrazbo, vedno dobrodošli.

 

»Z ekipo smo ponosni, da smo s proizvodnjo 20-palčnih pnevmatik dosegli tako pomemben mejnik. Dosežek je za našo tovarno dobra odskočna deska za uvajanje tudi drugih vrhunskih pnevmatik še večjih dimenzij,« je dodal Anže Kalan, vodja Goodyearove razvojne skupine v Sloveniji.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

11. januarja 2024