Deset nasvetov za varno vožnjo v zimskih razmerah

Goodyear je v sklopu svojih prizadevanj za povečevanje varnosti v cestnem prometu pripravil nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri obvladovanju zahtevnih zimskih razmer na cesti.

 

Kranj, 17. november 2016 – Pred začetkom zime, ki s seboj prinaša številne nepredvidljive situacije v prometu, so v Goodyearu pripravili nekaj uporabnih napotkov, s pomočjo katerih boste lažje premagali morebitne nevšečnosti na zimskih cestah.

 

 

1. Posebno pozornost namenite pnevmatikam

 

Za varno vožnjo v zimskih razmerah je ključnega pomena optimalen oprijem, zato poskrbite, da bo vaše vozilo opremljeno z ustreznimi zimskimi pnevmatikami z zadostno globino tekalne plasti. Ta mora po zakonskih določilih dosegati najmanj 3 milimetre, globino pa je potrebno izmeriti tako na notranjem kot zunanjem robu tekalne plasti. Pozornost posvetite tudi tlaku v pnevmatikah, vsaj enkrat mesečno ga preverite ter po potrebi prilagodite, pnevmatike pa redno pregledujte tudi zaradi morebitnih poškodb ali neenakomerne obrabe.

 

2. Pred vožnjo z avtomobila očistite sneg in led

 

Preden sedete za volan si vzemite čas in z vozila skrbno očistite morebiten sneg ali led, pri tem pa ne pozabite na sneg na strehi, pokrovu motorja in prtljažniku. Temeljito očistite tudi vetrobransko in ostala stekla ter vzvratni ogledali, s čimer zagotovite optimalno vidljivost med vožnjo. Ne pozabite očistiti še žarometov. Pozimi se pogosteje srečujemo tudi z umazanim vetrobranskim steklom, zato poskrbite za zadostno količino tekočine za pranje stekel, ki mora biti namenjena uporabi v nizkih temperaturah, preverite pa tudi stanje brisalcev.

 

3. Zagotovite si daljšo zavorno razdaljo

 

V zimskih razmerah načrtujte začetek zaviranja prej kot običajno, saj se na snegu in ledu zavorna pot podaljša. Prav tako je priporočljivo, da nežneje pritisnete na zavorno stopalko.

 

4. Pri zavijanju nikar istočasno ne pospešujte ali zavirajte

 

Če od vozila zahtevate dve zadevi istočasno, npr. zaviranje in zavijanje ali pospeševanje in zavijanje, lahko to zmanjša vaš nadzor nad vozilom. V kolikor je mogoče, rajši že pred zavojem prilagodite vašo hitrost.

 

5. Izogibajte se nenadnim in sunkovitim manevrom

 

Nenadni manevri, kot so sunkovito zaviranje, hitro obračanje volana ali nenadno pospeševanje, lahko negativno vplivajo na dinamiko avtomobila in povzročijo izgubo nadzora nad vozilom.

 

6. Še posebej previdno čez mostove in prelaze

 

Na mostovih in prelazih obstaja večja verjetnost poledice, zato pri vožnji čez ta območja vozite še posebej previdno in z zmanjšano hitrostjo.

 

7. Če obtičite v snegu, ne pretiravajte s pritiskanjem stopalke za plin

 

V kolikor boste pretirano pritiskali stopalko za plin, obstaja nevarnost, da se boste samo še globlje zakopali v sneg.

 

8. Razmislite o nakupu snežnih verig

 

Če živite na območju, kjer pogosto vozite v težkih zimskih razmerah in se na cestah pogosto srečujete s snegom in poledico, razmislite o nakupu snežnih verig. Te bodo vašemu vozilu v omenjenih situacijah zagotovile boljši oprijem na zasneženih ali poledenelih cestah.

 

9. Ne pozabite na uporabne pripomočke

 

V vozilu imejte s seboj paket pripomočkov, ki vam bodo olajšali nepredvidljive situacije na cesti. V paketu bodo dobrodošli plastenka vode, odeja, polnilnik za telefon, toplejše zimsko obuvaloin podobno. Zagotovo v prtljažniku ne bo odveč niti lopata za odmetavanje snega.

 

10. Bodite še posebej pozorni na druge voznike

 

Morda ostali udeleženci v prometu ne vozijo tako previdno kot vi, zato vam Goodyearovi strokovnjaki priporočajo, da ohranjate večjo varnostno razdaljo od zahtevane, se izogibate motečim elementom, vozite predvidljivo ter pred vsakim zavijanjem ali spremembo voznega pasu to jasno nakažete.

 

 

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

17. novembra 2016