Goodyear Blimp – ikona, ki se po več kot 30 letih vrača v evropski motošport

Minuli konec tedna je nad prestižno dirko 24 ur Le Mansa ponovno letelo legendarno zračno plovilo Goodyear Blimp. Njegova vrnitev na evropsko nebo slovesno obeležuje Goodyearov povratek v svet motošporta ter hkrati omogoča spektakularne televizijske zračne posnetke najpomembnejših dirkaških spopadov. V njih bomo lahko naslednjič uživali že prihajajoči konec tedna, ko bo Goodyear Blimp na slovitem nemškem dirkališču Nürburgring bdel nad dirko svetovnega prvenstva turnih avtomobilov FIA WTCR.

Kranj, 23. september 2020 – Goodyearovo legendarno zračno plovilo Goodyear Blimp je skozi svojo več kot 100-letno zgodovino postalo svetovno znana ikona in nenadomestljiva stalnica športnih in drugih prireditev. Že vse od druge polovice 20. stoletja se je Goodyear Blimp v Združenih državah Amerike redno pojavljal na dogodkih, kot so olimpijske igre, dirka Indianapolis 500, dirka Daytona 500, svetovni sejem World’s Fair, Super Bowl in številni drugi. V zadnjih letih trije Goodyear Blimpi v ZDA pokrivajo kar 200 dogodkov letno, saj so redni gostje tekem serije NASCAR (kjer je Goodyear ekskluzivni dobavitelj pnevmatik), tekem košarkarske lige NBA, tekem univerzitetne lige ameriškega nogometa, golf turnirjev PGA itd. V Evropi se preletov Goodyear Blimpa v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja z nostalgijo spominjajo številni navijači Formule 1 in ljubitelji dirk 24 ur Le Mansa, Goodyearove barve pa je Blimp ponosno zastopal tudi na zgodovinskih dogodkih izven dirkališč, med drugim je letel celo nad dvema porokama britanske kraljeve družine.

Goodyearove barve je Goodyear Blimp ponosno zastopal tudi na zgodovinskih dogodkih izven dirkališč.
Že vse od druge polovice 20. stoletja je Goodyear Blimp stalnica športnih in drugih dogodkov v ZDA.
V zadnjih letih trije Goodyear Blimpi v ZDA pokrivajo kar 200 dogodkov letno.

Letošnje leto je Goodyear s ponovnim prihodom Goodyear Blimpa v Evropo obeležil svoj veliki povratek v evropski in mednarodni motošport. Težko pričakovana vrnitev Blimpa na staro celino se je odvila minuli konec tedna, ko je po skoraj 35 letih poletel nad epsko vzdržljivostno dirko 24 ur Le Mansa. Kot posebna atrakcija in ambasador blagovne znamke Goodyear je Blimp skrbno beležil dogajanje na stezi, izbranim gostom nudil panoramsko vožnjo ter zagotovil spektakularne televizijske posnetke v sklopu medijskega partnerstva z Eurosportom. Že ta vikend, med 24. in 26. septembrom, se Goodyear Blimp seli na nemško dirkališče Nürburgring, kjer bo poskrbel za zračne televizijske posnetke dirke svetovnega prvenstva turnih avtomobilov (FIA WTCR), za katerega je Goodyear ekskluzivni dobavitelj pnevmatik.

 

Prisotnost Goodyear Blimpa na evropskem nebu omogoča še dodaten zagon številnim korakom vrnitve Goodyeara v svet motošporta: od leta 2021 dalje bo Goodyear ekskluzivni dobavitelj pnevmatik v razredu LMP2 prvenstev FIA World Endurance Championship (WEC) ter evropske serije Le Mans (ELMS). V razburljivem svetu turnih avtomobilov je bil Goodyear izbran za ekskluzivnega dobavitelja pnevmatik tako za svetovno prvenstvo FIA World Touring Car Cup (WTCR) kot za britansko prvenstvo British Touring Car Championship (BTCC). Goodyear je tudi uradni dobavitelj pnevmatik prvenstva električnih turnih avtomobilov PURE ETCR.

Goodyear Blimp – ikona, ki se po več kot 30 letih vrača v evropski motošport.
Z vrnitvijo Goodyear Blimpa v Evropo je Goodyear obeležil svoj veliki povratek v evropski in mednarodni motošport
Goodyear Blimp je največje poltogo zračno plovilo na svetu.

Največje zračno plovilo na svetu, ki se lahko zavrti okoli svoje osi

Goodyear Blimp na evropskem nebu je zračno plovilo Zeppelin NT, ki ga je projektirala družba Zeppelin, s katero Goodyear tesno sodeluje že vse od leta 1924. Zeppelin NT je v tem trenutku največje poltogo zračno plovilo na svetu, saj v dolžino meri kar 75 metrov – skoraj tri četrtine dolžine nogometnega igrišča – v širino 19,5 metra, v višino pa skoraj 18 metrov. Poganjajo ga trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro.

 

Posebnost Goodyear Blimpa je, da se lahko med lebdenjem na mestu obrne okoli lastne osi ter vzleti ali pristane navpično. Brez težav lahko leti na višini 3000 metrov, lebdi nad določeno točko ter preleti kar tisoč kilometrov. Prav zaradi velikega dosega in nizkega hrupa (v primerjavi z npr. helikopterji) je odlična platforma za zračne posnetke na večjih športnih in drugih dogodkih. Potniški prostor v obliki gondole ponuja sedeže 14 potnikom, ki lahko ob pogledu skozi panoramska okna uživajo v edinstveni vožnji.

 

Več informacij o povratku Goodyear Blimpa v Evropo se nahaja na sledeči spletni in Facebook strani. Videoposnetek pa je na voljo na tej povezavi.

Legendarno zračno plovilo je skozi svojo več kot 100-letno zgodovino postalo svetovno znana ikona.
Minuli konec tedna je Goodyear Blimp po skoraj 35 letih poletel nad dirko 24 ur Le Mansa.
Goodyear Blimp se lahko med lebdenjem na mestu obrne okoli lastne osi ter vzleti ali pristane navpično.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
Goodyear Dunlop Sava Tires, d. o. o.
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

23. septembra 2020