Goodyear Blimp se vrača na slovensko nebo

Slavno zračno plovilo Goodyear Blimp letos že tretjič zapored leti nad evropskimi mesti, pot pa ga bo vodila tudi čez Slovenijo. Na našem nebu ga boste lahko zagledali danes in jutri, 6. in 7. julija, ko bo potoval proti Milanu na vztrajnostno dirko 6 ur Monze.  

Kranj, 6. julij 2022 – Največje poltogo zračno plovilo na svetu Goodyear Blimp, ki je lani z dvakratnim preletom naše države in enodnevnim postankom na letališču v Lescah navdušilo Slovence, je zadnja dva meseca v polnem pogonu. V sklopu letošnje evropske turneje namreč spremlja in skrbi za spektakularne zračne posnetke najpomembnejših avtomobilističnih dirk. V preteklih dveh mesecih je tako že bdel nad dogajanjem na več prizoriščih, med drugim tudi nad prestižno francosko dirko 24 ur Le Mansa, kot zadnjo pa bo obiskal dirko svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA v Monzi, severno od Milana.

Na pot proti prizorišču dirke 6 ur Monze se je Blimp podal že 4. julija iz Nemčije, po postanku v avstrijskem Welsu pa bo danes, 6. julija, letel nad Slovenijo. Okoli 12.50 boste Goodyear Blimpa lahko zagledali nad Mariborom oz. njegovo bližnjo okolico, okoli 13.30 bo letel nad Celjem, nakar se bo podal v smeri proti prestolnici in okoli 14.10 letel nad Ljubljano, nato pa bo nadaljeval svojo pot proti Kranju, nad katerim bo predvidoma letel okoli 14.40. Okoli 15.00 bo Goodyear Blimp pristal na letališču Lesce ter tam tudi prenočil.

Goodyear Blimp med pokrivanjem športnih dogodkov preleti velik del Evrope

V četrtek, 7. julija, bo Blimp predvidoma v dopoldanskih urah poletel naprej proti Italiji (pot letenja bo odvisna od takratnih vremenskih razmer).

Pri navedenih urah gre za predvidene ure preleta, ki pa se lahko zaradi vremenskih pogojev, predvsem vetra, še spremenijo. Veter namreč po eni strani Blimpu pomaga, da je hitrejši, po drugi strani pa ga lahko tudi upočasni. Zato priporočamo, da pot enega pomembnejših ambasadorjev blagovne znamke Goodyear spremljate s pomočjo Flight radarja, in sicer s sledenjem oznake D-LZFN. Tako boste vedno imeli najnovejši podatek o trenutni lokaciji zračnega plovila.

Letel bo 300 metrov nad tlemi

Goodyear Blimp, ki ga boste lahko opazovali na našem nebu, je model Zeppelin NT. Ta v dolžino meri več kot 75 metrov, visok je skoraj 18 metrov, pri tem pa ga poganjajo trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Njegova posebnost je še, da  lahko bdi nad določeno točko in se med lebdenjem lahko tudi obrne okoli lastne osi. Goodyear Blimp, ki sicer brez težav leti na višini 3.000 metrov, bo Slovenijo preletel približno 300 metrov nad tlemi, zato ga boste z lahkoto ujeli tudi v svoj objektiv.

Več informacij o ikoničnem plovilu in njegovi letošnji evropski turneji lahko preberete tudi na Goodyearovi spletni strani.

Blimp v dolžino meri kar 75 metrov
Goodyear Blimp je Slovenijo obiskal tudi v lanskem letu
Njegova naslednja postojanka bo italijanska Monza severno od Milana
Slovenski navdušenci so lani Blimp opazovali na letališču Lesce

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
Goodyear Slovenija, d. o. o.
T: +386 (0)4207 7026
simona_dijak@goodyear.com

06. julija 2022