Goodyear bo na vesoljski postaji preučeval odzivanje materialov

Goodyear namerava na Mednarodni vesoljski postaji v drugi polovici letošnjega leta testirati odzivanje materialov, ki se uporabljajo pri izdelavi pnevmatik. Rezultati bodo lahko nakazali dodatne možnosti za morebitno izboljšavo pri oprijemu pnevmatik in izkoristku goriva.

 

Kranj, 7. avgust 2018 – Družba Goodyear Tire & Rubber Company namerava v ameriškem nacionalnem laboratoriju, ki deluje na Mednarodni vesoljski postaji (ISS*), v drugi polovici letošnjega leta izvesti testiranje komponent pnevmatik. V okolju mikrogravitacije na vesoljski postaji bodo proučili nastajanje edinstvenih strukturnih oblik silike (silicijevega dioksida), ki jih ni mogoče ustvariti na zemlji. Ker se silika uporablja kot material za izdelavo pnevmatik, bi njene nove molekularne strukture lahko privedle do boljšega izkoristka goriva in drugih izboljšav na področju zmogljivosti pnevmatik, zato se bodo Goodyearovi inženirji in znanstveniki na podlagi prvih proučevanj odločili, ali bi bilo vredno razmisliti o nadaljnjih raziskavah.

Nedavni akademski eksperimenti v razmerah mikrogravitacije so namreč pokazali sposobnost ustvarjanja edinstvenih morfoloških lastnosti, ki bi lahko predstavljale potencial, da pripomorejo k razvoju zmogljivejših izdelkov.

 

Raziskava bo potekala na podlagi sporazuma s Centrom za napredek znanosti v vesolju (CASIS**), ki ima Nasino pooblastilo za vodenje Ameriškega nacionalnega laboratorija ISS. Slednji podjetjem in raziskovalcem omogoča, da na nov in edinstven način preizkušajo materiale, ki jih uporabljajo v svoji proizvodni liniji. Kot je izpostavila direktorica za gospodarske inovacije v CASIS Cynthia Bouthot, Goodyear s svojim načrtom dokazuje, da z namenom izboljšanja svoje proizvodne linije razmišlja izven ustaljenih okvirjev.

 

Goodyear sicer velja za pionirja inovacij na področju pnevmatik, povezanih z vesoljem, saj se ponaša s prvimi in edinimi pnevmatikami na luni ter številnimi izvedenimi projekti z agencijo Nasa. To dokazuje njihovo odločenost, da bi za razvoj novih tehnologij, ki bi prinesle revolucionarne izdelke z dejanskimi prednostmi za uporabnika, šli tudi na konec zemlje – in celo preko nje.

 

* O Ameriškem nacionalnem laboratoriju ISS: Leta 2005 je Kongres Združenih držav Amerike z namenom, da bi v kar največji meri povečal njegovo uporabo za izboljšanje življenja na Zemlji, imenoval ameriški del vesoljske postaje za najnovejši nacionalni laboratorij. Ob tem je spodbujal sodelovanje med različnimi uporabniki in nadgrajeval izobraževanje na področju znanosti, tehnologije, inženiringa in matematičnih ved (STEM). To edinstveno laboratorijsko okolje je na voljo tudi drugim ameriškim vladnim agencijam, akademikom in zasebnim ustanovam. Omogoča dostop do permanentnih nastavitev mikrogravitacije, ugodne izhodiščne točke na nizki zemeljski orbiti in različnih pogojev vesolja. Več o zmogljivostih Ameriškega nacionalnega laboratorija ISS v orbiti, vključno z njihovimi preteklimi raziskovalnimi pobudami in razpoložljivo infrastrukturo, je na voljo na spletni strani www.spacestationresearch.com

** O CASIS-u: Center za napredek znanosti v vesolju (CASIS) je neprofitna organizacija, ki so jo izbrali za vodenje Ameriškega nacionalnega laboratorija ISS z namenom, da vzpostavi novo ero raziskav v vesolju za boljše življenje na Zemlji. CASIS v svoji inovativni vlogi spodbuja in posreduje pri raznovrstnih raziskavah na področju bioloških ter fizikalnih ved, daljinskega zaznavanja, tehnološkega razvoja in izobraževanja. Od leta 2011 je Ameriški nacionalni laboratorij ISS v svoj portfelj vključil na stotine novih raziskovalnih projektov, ki zajemajo več znanstvenih disciplin, vse to z namenom, da bi koristili življenju na Zemlji. CASIS sodeluje z agencijo Nasa in njun skupni cilj je povečati vodstvo države na področju trga vesoljske tehnike, slediti prelomni znanosti, ki na Zemlji ni mogoča, in izkoristiti vesoljsko postajo za navdih novi generaciji.

 

 

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij
Goodyear Dunlop Sava Tires. d.o.o.
T: +386 (0)4207 7026
simona_dijak@goodyear.com

07. avgusta 2018