Goodyear bo pričel z izdelavo prvih pnevmatik s siliko, pridobljeno iz pepela riževih plev

Kranj, 11. junij 2015 – V družbi Goodyear so našli ustreznega dobavitelja riževih plev, ki bodo uporabljena kot okolju prijazen vir silike za tekalno plast, prve pnevmatike za osebna vozila pa bodo pričeli proizvajati letos v tovarni na Kitajskem. Voznikom bodo tako kmalu na voljo pnevmatike, ki omogočajo večji izkoristek goriva in so okolju prijaznejše.

 

Eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev pnevmatik Goodyear Tire & Rubber Company(krajše: Goodyear) bo letos pričel z izdelavo prvih pnevmatik za osebna vozila s siliko, ki je pridobljena iz pepela riževih plev. Goodyear je namreč podpisal pogodbo s kitajskim podjetjem Yihai Food and Oil Industry, ki bo dobavljalo okolju prijazen vir silike, omenjene pnevmatike pa bodo proizvedli v kitajski tovarni v kraju Pulandian in na kitajskem trgu tudi pričeli s prodajo.

 

V Goodyearu so našli ustreznega dobavitelja riževih plev, ki bodo uporabljena kot okolju prijazen vir silike za tekalno plast.

 

Goodyearovi raziskovalci so na podlagi dvoletnih raziskovanj v Centru za inovacije v Akronuugotovili, da lahko pepel, ki nastane po sežigu riževih plev za proizvodnjo elektrike, uporabijo kot učinkovit in okolju prijazen vir silike za pnevmatike. Slednja je v gumarski industriji visoko cenjena, saj izboljša vozne lastnosti pnevmatike. Pri dodajanju silike v gumeno zmes tekalne plasti ta namreč poveča čvrstost pnevmatike in zmanjša njen kotalni upor, s tem pa omogoča večji izkoristek goriva ter boljši oprijem na mokri podlagi.

 

“Trajnostni razvoj je temelj Goodyearovih inovacijskih prizadevanj,” je povedal Matej Zavrl, glavni direktor družbe Goodyear Dunlop Sava Tires iz Slovenije. “Nova silika prinaša prednosti za okolje na več načinov: zmanjšuje količino odpadkov za odvoz na odlagališča, za proizvodnjo potrebuje manj energije, pri vsem tem pa pripomore tudi k večji učinkovitosti pnevmatik glede izkoristka goriva.”

 

Kako se lahko iz riževih plev pridobi siliko, ki jo je mogoče učinkovito uporabiti pri izdelavi pnevmatik, si lahko ogledate v videu:

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
E: romana_stare@goodyear.com

 

Simona Dijak
Vodja komunikacij
Goodyear Dunlop Sava Tires. d.o.o.
T: +386 (0)4207 7026
E: simona_dijak@goodyear.com

11. junija 2015