Goodyear bo zmogljivost pnevmatik izpopolnjeval v vesolju

Goodyear bo na Mednarodni vesoljski postaji v okviru projekta ameriškega nacionalnega laboratorija testiral material, ki se uporablja pri izdelavi pnevmatik. Pridobljeno znanje bo Goodyearovim znanstvenikom in inženirjem prineslo dodatne ugotovitve za nadaljnji razvoj in povečanje zmogljivosti pnevmatik za osebna vozila.

 

Goodyear se po skoraj natanko petdesetih letih vrača v vesolje.

Kranj, 12. julij 2018 – Družba Goodyear Tire & Rubber Company naznanja povratek v vesolje, kjer bo v ameriškem nacionalnem laboratoriju, ki deluje na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), testirala sestavne dele svojih pnevmatik. Znanstveniki bodo v okolju mikrogravitacije namreč proučevali nastajanje delcev silike ter s tem raziskovali vpliv uporabe edinstvenih oblik silike na povečanje zmogljivosti pnevmatik.

 

Goodyearova oprema za eksperiment bo proti Mednarodni vesoljski postaji odpotovala predvidoma 21. julija, in sicer na vesoljskem plovilu SpaceX CRS-18. Astronavti bodo testiranje s siliko v vesolju izvedli istočasno z Goodyearovimi znanstveniki v njihovih internih laboratorijih, izsledki pa bodo znani ob povratku, ko bodo inženirji primerjali rezultate obeh testiranj.

 

Goodyear se v vesolje vrača skoraj natanko petdeset let po tem, ko je leta 1969 vesoljskemu plovilu Apollo 11 pri njegovi misiji na Luno zagotovil nadvse pomembne proizvode. Sodelovali so že pri pripravah na izstrelitev – Goodyearove zavore so pomagale, da so izstrelke lahko ustrezno namestili na lansirne ploskve, njihov sistem v motorjih je lajšal kroženje plinov, v podjetju pa so izdelali tudi okenski okvir komandnega modula in ploščo, na kateri so bili nameščeni instrumenti za pristajanje. Hkrati je Goodyear pripomogel tudi k povratku: ko se je Apollo 11 po vrnitvi na Zemljo spustil v ocean, so plavajoče vreče, ki jih je izdelal Goodyear, držale kapsulo z astronavti v pokončnem položaju, obenem pa so s pnevmatikami opremili voziček za prevoz opreme in vzorcev Lunine površine.

 

Goodyearov direktor za tehnologijo Chris Helsel je ob napovedi testiranja povedal, da je takratno raziskovanje vesolja spodbudilo številne inovacije. »V Goodyearu smo zato zelo ponosni, da smo bili del te zgodbe, ki jo bomo sedaj s testiranjem v okolju mikrogravitacije še nadaljevali,« je dodal.

 

 

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

18. julija 2019