Goodyear je voznikom pripravil vodnik o uporabi zimskih pnevmatik v evropskih državah

Družine zimske počitnice rade izkoristijo za obisk evropskih držav, pri čemer se na pot pogosto odpravijo z avtomobilom. Ker v vsaki evropski državi velja drugačna zakonodaja, vezana na uporabo zimskih pnevmatik, Goodyear z namenom lajšanja priprav slovenskih voznikov na pot, predstavlja pregled predpisov glede uporabe zimskih pnevmatik.

Kranj, 12. februar 2024 – Zimska idila vsako leto na ceste privabi družine, ki se odpravijo na potovanja in izlete z avtomobilom, pogosto tudi izven Slovenije. Takšne razmere pa zahtevajo ustrezno opremljeno vozilo, kar določajo tudi predpisi v posameznih državah. V Goodyearu zato voznike pozivajo k varni vožnji z namestitvijo ustreznih pnevmatik, s čimer bodo zmanjšali nevarnost zdrsov in nesreč ter se izognili morebitnemu plačilu kazni za neustrezno opremo. Pred odhodom pa svetujejo tudi pregled globine profila in tlaka v pnevmatikah.

test image

Zakaj zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike so optimizirane za vožnjo pri nižjih temperaturah, saj nudijo boljši oprijem in preprečujejo zdrse. Najpogosteje države za ustrezne zimske pnevmatike določijo tiste, ki na bočnici nosijo oznako M+S,  druge pa oznako M+S smatrajo kot neustrezno in zahtevajo zgolj tiste, ki nosijo oznako 3PMSF oz. simbol snežinke, kot npr. Nemčija, medtem ko tretje za ustrezne opredeljujejo pnevmatike, ki nosijo enega od navedenih simbolov. Med te se uvršča tudi Slovenija, ki kot zimske pnevmatike opredeljuje pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako M+S  in/ali 3PMSF oz. simbol snežinke.1 Simbol snežinke, v primerjavi z oznako M+S, zagotavlja, da pnevmatika dosega še zahtevnejše kriterije za vožnjo v zimskih razmerah in omogoča vrhunsko zaviranje ter zavijanje na mokrem in grobem ledu, mehkem in trdem snegu ter snežni brozgi.

 

Slovenska zakonodaja določa uporabo zimskih pnevmatik

Slovenska zakonodaja obvezno uporabo zimskih pnevmatik določa med 15. novembrom in 15. marcem. Enako ureditev imajo tudi v nekaterih bližnjih državah, na primer na Hrvaškem (od 15. novembra do 15. aprila) ter v Bosni in Hercegovini (od 1. novembra do 1. aprila).

 

V Avstriji in Srbiji so zimske pnevmatike obvezne v primeru snega

Srbija in Avstrija zakonsko določata namestitev zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm, vendar le v primeru, če to zahtevajo vremenske razmere, oz. ko so ceste prekrite s snegom, plundro ali ledom. Obdobje, v katerem ta predpis velja, je v Avstriji med 1. novembrom in 15. aprilom, v Srbiji pa med 1. novembrom in 1. aprilom.

 

Namestitev zimske opreme v Italiji določajo prometni znaki

Namestitev zimskih pnevmatik ali snežnih verig je v Italiji obvezna na več odsekih avtocest in navadnih cest, kar je označeno s prometnim znakom2. V splošnem ta predpis velja med 15. novembrom in 15. aprilom, razen v severozahodni Italiji, kjer so zimske pnevmatike obvezne med 15. oktobrom in 15. aprilom, na Južnem Tirolskem pa so zimske pnevmatike z oznako M+S ali simbolom snežinke (3PMSF) obvezne v primeru snega, ledu ali podobnih nepredvidljivih in spolzkih vremenskih razmer, ne glede na datum.                                                                                                       

V Franciji zimske pnevmatike ali verige le v gorskih regijah

Francoski predpisi določajo obvezno uporabo zimskih pnevmatik ali snežnih verig med 1. novembrom in 31. marcem v nekaterih oddelkih gorskih regij. Na vstopnih in izstopnih točkah vsakega področja so nameščeni obveščevalni znaki, ki opozarjajo na zimske razmere. Francoska zakonodaja trenutno sicer dovoljuje uporabo pnevmatik z oznako M+S ali simbolom snežinke (3PMSF), s 1. novembrom 2024 pa bo v omenjenih regijah dovoljena uporaba le zimskih pnevmatik s simbolom snežinke (3PMSF).

 

Goodyearova ponudba celoletnih in zimskih pnevmatik zagotavlja voznikom, da lahko potujejo z večjo samozavestjo v vseh regijah in v zahtevnih vremenskih razmerah.

 

Več informacij o regulativah (ostalih) evropskih držav je na voljo na priloženi grafiki. Vsi navedeni podatki veljajo na dan objave sporočila za javnost.

1 Pravilnik o delih in opremi vozil (Uradni list RS, št. 16/22 in 58/22), 46. člen, 5. točka – POVEZAVA.
2 https://www.autostrade.it/en/la-nostra-rete/operazioni-invernali
https://www.poliziadistato.it/statics/05/ordinanze-catene-e-pneumatici-invernali.pdf

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

12. februarja 2024