Goodyear na sejmu CES predstavlja rešitve za večjo varnost v prometu

Na enem največjih tehnoloških dogodkov v svetovnem merilu, sejmu CES, lahko v zadnjih letih opažamo povečano prisotnost in pomen podjetij s področja mobilnosti. Mednje sodi tudi Goodyear, ki si je za cilj do leta 2027 zadal prenoviti pnevmatike in mobilnostne storitve ter v vse nove izdelke vgraditi pametne funkcije, podprte s podatki in senzorji.

Kranj, 9. januar 2024 – Na svojem razstavnem prostoru sejma CES se Goodyear letos osredotoča na napredne oblike mobilnosti, kot so inteligenca pnevmatik, virtualni razvoj pnevmatik in storitve za upravljalce voznih parkov. Kot je navedeno v poročilu o družbeni odgovornosti podjetja, bo podjetje do leta 2027 prenovilo svoje izdelke in storitve.

Tehnologija Goodyear SlightLine in sistem ABS zmanjšujeta zavorno pot

Povezava ABS sistema in pnevmatike za manjšanje zavorne poti

Po podatkih Nacionalne uprave za varnost v cestnem prometu, je bilo leta 2021 več kot 1,7 milijonov trčenj z zadnjim delom vozila1, kar v Združenih državah Amerike predstavlja skoraj tretjino vseh trčenj. S ciljem manjšanja števila nesreč, sta Goodyear in nizozemska raziskovalna organizacija TNO2 predstavili nove možnosti za večjo varnost v prometu. Za večjo varnost v prometu sta v krmilnik zavornega sistema proti blokiranju koles (ABS) testnega vozila vključila tehnologijo pametnih pnevmatik (Goodyear SightLine)3.

 

Zavorni sistem ABS je pomembna varnostna komponenta sodobnih vozil, ki vozniku pomaga ohranjati nadzor nad krmiljenjem med zaviranjem. Goodyear in TNO sta s skupnimi raziskavami in testiranjem na testnem vozilu dokazala, da lahko izpopolnjen sistem ABS, opremljen z informacijami o vrsti pnevmatik in njihovih značilnostih, potencialno izboljša splošno učinkovitost sistema in skrajša zavorno pot za skoraj dva metra4.

Podjetji Goodyear in ZF sta predstavili sistem za zagotavljanje zanesljive vožnje

Boljše krmiljenje vozila s pomočjo pametnih pnevmatik

Za zagotavljanje nadgradnje sistema pametnih pnevmatik se je Goodyear povezal s podjetjem ZF5. Podjetji sta Goodyearovo tehnologijo Goodyear SightLine združili z ekosistemom ZF cubiX®6podjetja ZF. Inovacija zagotavlja prenos podatkov o pnevmatikah in cesti v sistem podvozja, kar omogoča boljšo izkušnjo vožnje z večjim udobjem, zanesljivejšim nadzorom in povečano učinkovitostjo.

 

Goodyearova rešitev SightLine zazna že delni akvaplaning in ponudi priporočila za optimalno hitrost za boljši nadzor nad vozilom, programska oprema cubiX pa je opremljena s podatki o pnevmatikah in ob zaznavi povečane nevarnosti akvaplaninga mehanizmu podvozja sporoči korektivne ukrepe za stabilizacijo vozila. Sinergija zmogljivosti Goodyear SightLine in cubiX lahko zagotovi tudi večjo odzivnost vozila, natančnejše in bolj linearno krmiljenje, boljši odziv v zavoju, večjo stabilnost, manjšo delovno obremenitev krmilnika in manj motečih posegov.

 

Podjetji Goodyear in ZF sta z integracijo sistemov cubiX® in SightLine na sejmu CES 2024 prejela častno nagrado za inovacije v kategoriji tehnologije vozil in napredne mobilnosti.

 

Za več informacij o Goodyearu in tehnologijah, ki jih predstavlja na sejmu CES, obiščite: https://www.goodyear.com/en_US/ces-2024.html.

1 Ameriška nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA), Preglednice iz letnega poročila o prometni varnosti Table 29: Crashes, by First Harmful Event, Manner of Collision, and Crash Severity, 2021.

2 Nizozemska organizacija za uporabno znanost TNO je največja nizozemska neodvisna organizacija za raziskave in inovacije. Povezuje ljudi in znanje, spodbuja inovacije in na dokazih temelječa spoznanja, ki povečujejo trajnostno konkurenčno moč industrije in blaginjo družbe v sedanjosti in prihodnosti. Skupaj s partnerji se osredotoča predvsem na izzive družbe na področju varne, zdrave, trajnostne in digitalne prihodnosti.

3 Goodyear SightLine je nabor tehnologij za obveščanje o pnevmatikah in zagotavlja vpogled v razmere v pnevmatikah, vozilih in cesti. Tehnologija sporoča stanje pnevmatik, identifikacijo, trenje na cesti in druge lastnosti pnevmatik. Goodyear SightLine bo še naprej zagotavljal te celovite informacije, da bodo vozni parki, vozila in v prihodnosti sistemi avtonomne vožnje varnejši in učinkovitejši.

4 Skoraj dva metra oz. natančno 1,75 metra. Izračunano na podlagi interne študije, v kateri smo na prototipnem vozilu uporabili zimske pnevmatike 205/55R16 in primerjali zavorno pot vozila z umerjenim krmilnikom ABS z enakim vozilom z neumerjenim krmilnikom ABS, in sicer na suhi stezi pri hitrosti 80 km/h.

5 ZF je globalno tehnološko podjetje, ki dobavlja sisteme za osebne avtomobile, gospodarska vozila in industrijsko tehnologijo ter omogoča novo generacijo mobilnosti. ZF omogoča, da vozila vidijo, razmišljajo in delujejo. Na štirih tehnoloških področjih – nadzor gibanja vozil, integrirana varnost, avtomatizirana vožnja in električna mobilnost – ZF ponuja celovite rešitve izdelkov in programske opreme za uveljavljene proizvajalce vozil ter novonastale ponudnike prevoznih in mobilnostnih storitev. ZF elektrificira širok spekter vozil. S svojimi izdelki prispeva k zmanjševanju emisij, varovanju podnebja in krepitvi varne mobilnosti. ZF, ki ima približno 165.000 zaposlenih po vsem svetu, je v poslovnem letu 2022 zabeležil prodajo v višini 43,8 milijarde evrov. Podjetje ima 168 proizvodnih lokacij v 32 državah. Za dodatne informacije za javnost in fotografije obiščite: www.zf.com.

6 cubiX® je prvi izključno programski izdelek družbe ZF in celostno usklajuje dinamiko vozila. ZF cubiX® lahko nadzoruje zavorne in krmilne sisteme, (pol)aktivni sistem blaženja vozila ter druge mehanizme podvozja in pogona. Njegova dodatna prednost je združljivost platforme z različnimi mehanizmi, kot so blažilniki, zavore ali krmiljenje zadnje osi, ne glede na proizvajalca ali specifično zasnovo. Proizvajalcem torej omogoča, da lahko različne serije modelov brez dodatnih naporov pri integraciji izvajajo z eno in isto krmilno platformo. Kasnejše posodobitve ali nadgradnje programske opreme se lahko izvedejo “over-the-air”, tj. brezžično, brez obiska delavnice.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

09. januarja 2024