Goodyear razkril edinstvene pnevmatike za prvenstvo električnih turnih avtomobilov Pure ETCR

Avtomobili, ki se bodo pomerili na prvenstvu Pure ETCR – novi vznemirljivi dirkalni seriji za električne turne avtomobile – bodo opremljeni s po meri narejenimi Goodyearovimi pnevmatikami. Kot soustanovitelj in izključni opremljevalec prvenstva je Goodyear za to tekmovanje razvil pnevmatiko Eagle F1 SuperSport ETCR, ki bo najmočnejšim turnim avtomobilom na svetu zagotavljala stabilnost in izjemno zmogljivost v zavojih.

Kranj, 18. avgust 2020 – Goodyear bo svoj povratek na dirkalne steze jeseni nadgradil z atraktivnim dirkalnim prvenstvom Pure ETCR, ki predstavlja prvo tekmovalno serijo na svetu za turne avtomobile različnih znamk s popolnoma električnim pogonom.

 

Kot soustanovitelj in izključni dobavitelj pnevmatik za to adrenalinsko prvenstvo je Goodyear razvil dirkalno pnevmatiko z edinstvenim dezenom Eagle F1 SuperSport ETCR. Ta je osnovana na podlagi cestne pnevmatike Eagle F1 SuperSport, kateri je na pogled precej podobna, skupne pa so jima tudi številne tehnologije. Dirkalna pnevmatika je obenem še dodatno izpopolnjena, da bo radikalnim električnim avtomobilom omogočila največjo možno zmogljivost. Tako cestna kot dirkalna pnevmatika se ponašata z ramenskim delom Power Shoulder, ki s svojim masivnim in zaprtim dezenom na zunanji strani izboljšuje lastnosti v zavojih, ter s tehnologijo High Force Construction, ki s togo zasnovano bočnico zagotavlja boljšo vodljivost in večjo stabilnost med vožnjo. Navedeni tehnologiji, pri čemer je pri dirkalni pnevmatiki zunanji ramenski del še dodatno okrepljen, sta ključni za maksimalno zmogljivost Pure ETCR dirkalnikov.

 

Posebnost pnevmatike Eagle F1 SuperSport ETCR je tudi njen inovativen dezen, prilagojen značilnostim močnih električnih turnih avtomobilov. Čeprav je uporaba pnevmatik z dezenom na tej ravni motošporta neobičajna, to ekipam prvenstva Pure ETCR omogoča, da lahko ne glede na vremenske razmere vedno uporabijo enake pnevmatike. Slednje pripomore tudi k uresničevanju trajnostnih načrtov, saj se tako zmanjša obseg opreme, ki jo je potrebno prepeljati med prizorišči po svetu.

Posebnost dirkalne pnevmatike je tudi njen inovativen dezen, prilagojen značilnostim močnih električnih turnih avtomobilov
Goodyear je za prvenstvo Pure ETCR izdelal edinstveno dirkalno pnevmatiko Eagle F1 SuperSport
Nova dirkalna pnevmatika je izdelana na podlagi cestne pnevmatike Eagle F1 SuperSport, s katero si deli DNK in številne tehnološke značilnosti

Avtomobili z neverjetnim navorom poseben izziv za pnevmatike

Zaradi edinstvene oblike dirk in ogromne moči avtomobilov prvenstvo Pure ETCR predstavlja poseben tehničen izziv. Pri izdelavi dirkalnikov so avtomobilski proizvajalci izhajali iz svojih cestnih modelov srednjega razreda, pri čemer so električna vozila težja od svojih bencinskih in dizelskih ekvivalentov, hkrati pa ustvarjajo tudi neverjeten navor. Z močjo do 500 kilovatov (670 KM) so avtomobili za Pure ETCR med najmočnejšimi električnimi avtomobili na dirkalni stezi. Te edinstvene karakteristike zahtevajo pnevmatike, ki zdržijo ogromne sile in nenadne velike pospeške, obenem pa zagotavljajo zanesljiv oprijem.

 

Pnevmatiko Eagle F1 SuperSport ETCR so po večmesečnem razvoju prvič preizkusili v začetku avgusta na dirkalni progi Alès v Franciji, testiranja pa bodo potekala vse do prvih dirk. Te bodo po prilagojenem programu sledile oktobra in novembra v Kopenhagnu na Danskem, Goodwoodu v Veliki Britaniji, Aragónu v Španiji in Adrii v Italiji.

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

18. avgusta 2020