Goodyear razkril prvo konceptno pnevmatiko z umetno inteligenco

Goodyear je najnovejši konceptni pnevmatiki Eagle 360 Urban, namenjeni vozilom prihodnosti, vgradil umetno inteligenco. S pomočjo 3D-tiska izdelana pnevmatika v obliki krogle bo tako lahko zaznavala okolje, se odločala in spreminjala obliko, odlikovala pa jo bo tudi interaktivnost.

 

Kranj, 7. marec 2017 – Na mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi je Goodyear razkril svojo dolgoročno vizijo pnevmatik prihodnosti in predstavil revolucionaren koncept Eagle 360 Urban. Gre za nadgrajeno konceptno pnevmatiko Eagle 360, predstavljeno lansko leto. S pomočjo 3D-tiska izdelana pnevmatika je tudi letošnje leto zasnovana v obliki krogle. Vendar je letos Goodyear naredil še korak naprej in zasnoval prvo konceptno pnevmatiko, opremljeno z umetno inteligenco ter zmožnostjo zaznavanja, odločanja, preoblikovanja in interaktivnosti. Goodyear je pnevmatiki s tem, ko je vanjo vgradil umetno inteligenco, dodal ‘možgane’, obenem pa jo opremil še z bionično povrhnjico in spremenljivo tekalno plastjo. Pnevmatika tako postane del ‘živčnega sistema’ vozila in interneta stvari (Internet of things), s čimer se lahko hitro prilagaja spremenljivim okoliščinam in razvoju potreb ‘mobilnosti kot storitve’ (Mobility as a Service − MaaS) za vozne parke in njihove uporabnike.

 

 

Umetna inteligenca pnevmatiki Eagle 360 Urban omogoča, da neprekinjeno in v realnem času zaznava stanje ceste ter bližnjo okolico. Obenem lahko preverja svoje stanje ter s pomočjo nevronske mreže, programirane z algoritmi globinskega učenja, obdeluje zbrane informacije, sprejema odločitve in se hkrati uči ter optimizira svoje prihodnje odzive. Nenazadnje se lahko pnevmatika preoblikuje z uporabo lastne, spremenljive tekalne plasti ter vmesnika med pnevmatiko in vozilom, obenem pa v primeru poškodbe lahko poskrbi za t. i. samozdravljenje. Vgrajena umetna inteligenca ji omogoča še, da komunicira z drugimi vozili in vsemi elementi, ki sestavljajo internet stvari, ter tako zajete informacije in pridobljeno znanje posreduje dalje.

 

Avtonomna vozila prihodnosti se bodo morala naučiti spopadati z neštetimi potencialnimi spremenljivkami, s kakršnimi se danes soočajo vozniki, pri tem pa bodo potrebovala dostop do podatkov ter sposobnost učenja in prilagajanja. Kot napovedujejo v Goodyearu, bodo takrat pnevmatike zavzele še pomembnejšo vlogo, kot jo imajo danes.

Glavne značilnosti in prednosti pnevmatike

 

Tekalna plast zaznava okolico. Tekalna plast s svojo bionično povrhnjico z veliko zmožnostjo zaznavanja, ki jo omogoča mreža senzorjev, zbira informacije o cesti in vremenskih razmerah. Slednje posreduje pnevmatiki, da se ta lahko optimalno prilagodi, ter ‘živčnemu sistemu’ vozila, da izboljša zaviranje, vodljivost in učinkovitost. Poleg tega pa lahko zbrane informacije, izvedene ukrepe in njihovo uspešnost prenese tudi vsem preostalim elementom interneta stvari, s tem pa vsem pnevmatikam in avtomobilom, za katere se predvideva, da bodo šli po isti poti.

 

Spremenljiva tekalna plast prilagaja pnevmatiko razmeram na cesti. Inteligentna tekalna plast proaktivno zagotavlja varnost v vseh razmerah. Njena povrhnjica je namreč izdelana iz superelastičnega polimera in je prožna kot človeška koža, kar pomeni, da se lahko širi in krči. Omenjena zunanja plast pokriva penast material, ki je dovolj močan, da ne glede na težo vozila ostane prožen. Tolikšna prožnost omogoča, da aktivatorji − komponente pod površino pnevmatike, ki z električnimi impulzi spreminjajo obliko, pri čemer delujejo podobno kot človeške mišice − premikajo posamezne sekcije tekalne plasti, na mokri podlagi dodajajo ‘jamice’, na suhi pa tekalno plast zgladijo. S pomočjo spremenljive tekalne plasti in bionične povrhnjice se tako lahko Eagle 360 Urban preoblikuje in oblikuje dezen, ki je najprimernejši za trenutne vremenske razmere in stanje cest.

 

 

Bionična koža se popravlja po načelu samozdravljenja. Bionična koža oz. povrhnjica omogoča popravila po načelu samozdravljenja. V primeru, da se bionična koža pnevmatike poškoduje, senzorji v tekalni plasti zaznajo mesto predrtja, pnevmatika se zavrti in spremeni naležno površino, s tem pa se pritisk na predrto mesto zmanjša ter začne se proces t. i. samozdravljenja. Samozdravljenje omogočajo namensko zasnovani materiali, ki stečejo na mesto predrtja ter med seboj fizično in kemično reagirajo, da ustvarijo molekularne vezi, s tem pa zaprejo mesto predrtja. Obenem bionična povrhnjica skupaj z umetno inteligenco meri trenutno obrabo pnevmatike in predvidi obrabo v prihodnosti, kar omogoča avtomatizirano upravljanje pnevmatik in proaktivno vzdrževanje.

 

Gibanje v vseh smereh. Sferična oblika omogoča gibanje v vseh smereh ter s tem pripomore k udobju, varnosti in okretnosti. Oblika je nadvse primerna tudi zaradi prostorskih omejitev v pametnih mestih (manjši parkirni prostori, souporaba vozil, manevriranje, enostavna zamenjava …).

Nova generacija pnevmatik bo za proizvajalce vozil in izvajalce mobilnosti kot storitve prinašala dodano vrednost, saj bo vozilom omogočala skoraj neprekinjeno delovanje in proaktivno vzdrževanje. Dnevni migranti pa bodo z novo dimenzijo varnosti in možnostjo učenja pri avtonomni vožnji deležni bogate uporabniške izkušnje.

 

Oglejte si video predstavitev nove konceptne pnevmatike Eagle 360 Urban.

 

 

Več informacij: 

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

07. marca 2017