Goodyear s partnerji razvija rešitve za bolj trajnostno, učinkovito, varno in povezano mobilnost

Kranj, 7. april 2021 – Goodyear je nedavno sklenil pomembna sodelovanja s tremi inovativnimi organizacijami, s katerimi si bodo skupaj prizadevali za bolj trajnostno, učinkovito, varno in povezano mobilnost prihodnosti. Družba Voyomotive s sedežem v San Franciscu, ZDA, se ukvarja s tehnologijo pametnih in povezanih vozil, nizozemska raziskovalna organizacija TNO se osredotoča na povezovalne projekte, ki spodbujajo trajnostne inovacije, podjetje UFODRIVE pa na napredni platformi strankam omogoča izposojo električnih vozil v osmih državah po Evropi. .

 

Goodyear je pred kratkim sklenil strateško partnerstvo s pionirjem e-mobilnosti, podjetjem UFODRIVE.

Voyomotive in Goodyearove pametne pnevmatike za večjo učinkovitost in varnost

Goodyear z družbo Voyomotive sodeluje v pilotski raziskavi storitve spremljanja parametrov pametnih pnevmatik za zagotavljanje večje varnosti in učinkovitosti vozil potrošnikov ali voznih parkov.

 

Krmilniki telematike družbe Voyomotive v realnem času zagotavljajo različne podatke o vozilu, ki jih Goodyearov sistem analizira  ter na podlagi rezultatov poda morebitna opozorila o upadanju tlaka v pnevmatikah. Počasen upad tlaka v pnevmatikah je tako zaznan že več dni prej, preden zasveti TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) lučka vozila in nastopijo dejanski pogoji nizkega tlaka v pnevmatikah. Opozorila so uporabnikom poslana preko aplikacije Voyomotive, SMS sporočila ali neposredno v sistem upravljalca voznega parka. Omogočeno proaktivno optimalno polnjenje pnevmatik posledično izboljša zmogljivost pnevmatik in učinkovitost njihovega delovanja, obenem pa se zmanjša tudi poraba goriva, kar nedvomno prispeva k večji varnosti in bolj trajnostni mobilnosti.

Goodyearov pametni sistem za nadzor pnevmatik za izboljšanje delovanja električnih voznih parkov

Goodyear je pred kratkim sklenil strateško partnerstvo s pionirjem e-mobilnosti, podjetjem UFODRIVE, ki na napredni platformi strankam omogoča izposojo električnih vozil v osmih državah po Evropi. Z namenom optimiziranja delovanja električnih voznih parkov bosta podjetji skupaj iskali priložnosti za integracijo njunih mobilnostnih rešitev.

 

Glavni poudarek bodo namenili razvoju rešitev za optimizacijo stopnje izkoriščenosti in vzdrževanja vozil v voznih parkih, ki bi privedla do najučinkovitejše porabe energije, največjih prihrankov pri menjavi pnevmatik ter najmanjšega možnega ogljičnega odtisa voznih parkov. Ključno vlogo v raziskavah bo igral tudi Goodyearov pametni sistem za nadzor pnevmatik.

 

Sodelovanje za Goodyear predstavlja odlično priložnost, da svojo celovito storitev za vozne parke Goodyear Total Mobility, ki je prednostno namenjena tovornim vozilom in avtobusom, razširi še na hitro rastoče področje voznih parkov električnih vozil. Trendi namreč kažejo, da bo povpraševanje po storitvah izposoje električnih vozil v naslednjih letih naraščalo, pri čemer bo poudarek predvsem na brezkontaktnih načinih izposoje.

Goodyear s partnerji razvija rešitve za bolj trajnostno, učinkovito, varno in povezano mobilnost.

TNO in optimizirana integracija pnevmatik in zavornih sistemov vozila za večjo varnost

Družba Goodyear in nizozemska raziskovalna organizacija TNO sta se povezali v študiji proučevanja integracije pametnih pnevmatik in zavornih, t.i. ABS sistemov vozila, katere namen je krepitev varnosti in posledično zmanjšanje števila prometnih nesreč.

 

S povezovanjem Goodyearovih pametnih pnevmatik s sistemom ABS je mogoče optimizirati zmogljivost zaviranja v dani situaciji, hkrati pa izboljšati tudi vodljivost vozila. Pretekle študije, ki jih je opravil Goodyear, kažejo, da je s tovrstno integracijo mogoče zmanjšati izpad pri razdalji zaustavljanja za približno 30 odstotkov. Rezultati tokratne skupne študije bodo predvidoma na voljo v začetku prihodnjega leta.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

07. aprila 2021