Goodyear s pomočjo klepetalnega robota med Slovenci izvaja raziskavo o avtonomnih vozilih

Goodyear Dunlop Sava Tires s pomočjo klepetalnega robota (angleško »chatbot«) med 17. oktobrom in 14. novembrom 2017 raziskuje, kakšen je odnos Slovencev do avtonomnih vozil prihodnosti. V raziskavi lahko sodeluje vsak, ki se z njim vključi v kratek pogovor.

 

Kranj, 18. oktober 2017 – Na letošnjem mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi je Goodyear razkril prvo konceptno pnevmatiko z umetno inteligenco, namenjeno avtomobilom prihodnosti, ki bo lahko zaznavala okolje, se odločala, spreminjala obliko in se interaktivno odzivala. Uporaba umetne inteligence pa je bila navdih tudi za inovativno izvedbo raziskave v Sloveniji. Kranjska družba Goodyear Dunlop Sava Tires je namreč na svoji Facebook strani z uporabo aplikacije Messenger predstavila klepetalnega robota1 Goodyja, s katerim bo do 14. novembra proučevala, kakšno je mnenje Slovencev o avtonomnih vozilih prihodnosti. Klepetalni robot, ki je tokrat zavzel vlogo raziskovalca, vsakemu uporabniku, ki se vključi v pogovor, zastavi pet vprašanj povezanih z mobilnostjo v prihodnosti.

 

 

 

Izsledke kratke digitalne raziskave v Sloveniji bodo v Goodyearu primerjali z evropsko študijo, ki so jo v sodelovanju z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) izvedli konec leta 2016 v 11 evropskih državah, sodelovalo pa je več kot 12.000 ljudi. Raziskava je pokazala, da bi se samo 26% evropskih voznikov počutilo prijetno ob uporabi avtonomnega vozila, ravno tako bi se jih samo 29 % počutilo prijetno, če bi s takšnimi vozili delili cesto. Po drugi strani pa se je kar 43 % voznikov strinjalo z idejo, da bi bila lahko avtonomna vozila zaradi odsotnosti možnosti človeških napak bolj varna.

 

Goodyear želi z raziskavo izvedeti, kako vozniki danes doživljajo cesto in kakšen odnos imajo do avtonomnih vozil ter tako aktivno soustvarjati prihodnost – takšni izsledki lahko namreč vsem akterjem s tega področja pomagajo k uspešni vpeljavi avtonomnih vozil na ceste.

 

 

Več informacij:

Simona Dijak
vodja komunikacij
Goodyear Dunlop Sava Tires. d.o.o.
T: +386 (0)4207 7026
simona_dijak@goodyear.com

 

 

Opombe:

Opomba 1: Klepetalni robot je program, ki omogoča avtomatizirano komuniciranje z uporabniki, saj se na njihova sporočila samodejno odziva na podlagi vnaprej postavljene strukturirane vsebine. Programi se z vsako interakcijo učijo in postajajo pametnejši, s tem pa predstavljajo svojevrstno umetno inteligenco. Od aprila 2017 ga na svojem vmesniku Messenger omogoča tudi Facebook, pri tem pa ga podjetja prilagodijo lastnim potrebam, z njegovo pomočjo pa lahko nadgradijo komunikacijo s svojimi strankami.

18. oktobra 2017