Goodyear širi svojo proizvodnjo v Sloveniji

V Goodyearu načrtujejo naložbo v višini 94 milijonov evrov, s katero bodo za okvirno 25 odstotkov povečali sedanje zmogljivosti v kranjski tovarni. Naložba bo od 2022 dalje omogočala dodatno proizvodnjo tehnološko dovršenih potniških pnevmatik za platišča večjega premera, in sicer do 1,8 milijona dodatnih enot na letni ravni. S širitvijo, ki se bo začela januarja 2019, bodo v družbi ustvarili približno 160 novih delovnih mest.

 

Kranj, 18. december 2018 – Družba Goodyear Tire & Rubber (krajše: Goodyear) je napovedala širitev svoje proizvodnje v Sloveniji, s čimer bodo zadostili rastočim potrebam kupcev po tehnološko kompleksnejših pnevmatikah za platišča večjega premera v EMEA regiji (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika).

 

“V EMEA regiji zaznavamo rast povpraševanja po večjih in tehnološko dovršenih pnevmatikah višjega cenovnega razreda. Z namenom, da povečamo svoje zmogljivosti za ta najdonosnejši segment in zagotovimo trajnostno rast poslovanja, bo Goodyear investiral 94 milijonov evrov v širitev kranjskega proizvodnega obrata,” je napovedal Henry Dumortier, podpredsednik za potniško pnevmatiko Evropa.

 

Naložba bo prinesla dodatnih 5.400 kvadratnih metrov površin, namenjenih namestitvi naprednih strojev za izdelavo pnevmatik. To bo povečalo skupno proizvodno zmogljivost za okvirno 25 odstotkov, kar pomeni do 1,8 milijona dodatno proizvedenih premium pnevmatik letno. Pri tem gre predvsem za 17- do 19-palčne pnevmatike za nadomestno vgradnjo, namenjene celotni EMEA regiji. Družba pričakuje, da bo investicija ustvarila približno 160 novih delovnih mest, zlasti v proizvodnji. Prva faza gradnje se bo pričela januarja 2019, dodatne faze, s katerimi bodo dosegli načrtovane zmogljivosti, pa so predvidene za leti 2020 in 2021.

 

“Zelo smo ponosni, da se je Goodyear odločil za to pomembno naložbo pri nas v Kranju. Odločitev odraža njihovo zaupanje v kakovostno proizvodnjo naše lokalne ekipe, predstavlja pa tudi veliko priznanje naši tovarni in njenemu delovanju v zadnjih 20 letih,” je poudaril Matej Zavrl, glavni direktor družbe Goodyear v Sloveniji.

 

Od leta 1998 je mednarodna družba Goodyear v razvoj svojega obrata v Sloveniji vložila več kot 270 milijonov evrov. Nenehne izboljšave so kranjskemu Goodyearu omogočile, da je zraslo v eno največjih in najuspešnejših podjetij ter enega najpomembnejših delodajalcev pri nas. Podjetje se je razvilo iz lokalnega izdelovalca zgolj ene blagovne znamke pnevmatik nizkega in srednjega cenovnega razreda v proizvajalca vrhunskih izdelkov, torej tehnološko kompleksnejših pnevmatik. V zadnjih 20 letih, odkar kranjska enota deluje pod okriljem družbe Goodyear, so v Sloveniji izdelali več kot 130 milijonov pnevmatik.

 

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij Adria
Goodyear Dunlop Sava Tires, d. o. o.
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

18. decembra 2018