Goodyear v partnerstvu s Citroënom premika meje avtonomne urbane mobilnosti

Goodyear predstavlja prototip svoje razpoznavne, okrogle konceptne pnevmatike Eagle 360, po naročilu izdelan za novo Citroënovo vizijo avtonomne mobilnosti, t. i. Citroën Autonomous Mobility Vision.

Kranj, 6. oktober 2021 – Citroën, kultni francoski proizvajalec avtomobilov, je nedavno v Parizu predstavil svoj pogled na prihodnost urbane avtonomne mobilnosti. Revolucionarno prevozno sredstvo, Citroën Autonomous Mobility Vision, temelji na avtonomni večsmerni električni platformi, imenovani The Citroën Skate, ki lahko gosti serijo različnih »kapsul«, s katerimi omogoča najrazličnejše vrste mobilnosti in storitev.

Zamisel za Citroën Skate in »kapsule« je navdihnil projekt The Urban Collëctif, v katerem sodelujejo Citroën, mednarodna hotelska veriga Accor in medijska družba JCDecaux.

Med celotnim projektom je Goodyearova ekipa studia za napredno oblikovanje tesno sodelovala s Citroënovo razvojno ekipo in tako razvila prototip Eagle 360, ki je v popolni harmoniji z vizijo in cilji Citroën Autonomous Mobility Vision.

Zaradi svoje oblike je prototip Eagle 360 kompakten, okreten in s svojimi manevrskimi sposobnostmi idealen za rešitve urbane in avtonomne mobilnosti prihodnosti.

Zaradi svoje oblike je prototip Eagle 360 idealen za rešitve urbane in avtonomne mobilnosti prihodnosti.
Goodyear je svoj koncept Eagle 360 prvič predstavil leta 2016 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi.
Revolucionarno prevozno sredstvo, Citroën Autonomous Mobility Vision, temelji na avtonomni večsmerni električni platformi.

Goodyear je svoj koncept Eagle 360 prvič predstavil leta 2016 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi, leta 2017 pa je sledila ponovitev v različici Eagle 360 Urban. V reviji Time so koncept Eagle 360 razglasili za eno od 25 najboljših inovacij leta 2016. Navdih za prototip Eagle 360, ki ga sedaj uporablja Citroën, izvira prav iz teh konceptov in si z njimi deli več inovativnih zamisli, uvaja pa tudi nove, njemu lastne značilnosti:

  • Velika manevrska sposobnost: Zaradi svoje okrogle oblike se ta prototip pnevmatike lahko premika v vse smeri, kar mu daje veliko manevrsko sposobnost, potnikom pa zagotavlja udobje. Prototip Eagle 360 omogoča gladko vožnjo, saj se tekoče premika tudi bočno. S tem pripomore, da platforma Citroën Skate brez težav obide morebitno oviro.
  • Brez vzdrževanja: Prototip Eagle 360 je pnevmatika brez stisnjenega zraka. Ker ni potrebno spremljati polnilnega tlaka, ni nevarnosti za predrtje.
  • Trpežnost: Glede na to, da je pri prototipu Eagle 360 površina tekalne plasti štirikrat večja kot pri standardni pnevmatiki, je tudi obraba štirikrat počasnejša, kar pomeni, da je treba pnevmatike manj pogosto menjati.
  • Večji doseg: Prototip Eagle 360 ima togo notranjo strukturo in gumeno zmes z majhnim kotalnim uporom, zato se na naležni površini ob stiku s cesto minimalno upogne. To pripomore k zmanjšanju energetskih izgub in manjšemu kotalnemu uporu, kar povečuje doseg baterije električnega vozila.
  • Konstanten oprijem: Prototip Eagle 360 s heksagonalnimi lamelami zagotavlja konstanten oprijem, ne glede na smer gibanja.

Omenjeno partnerstvo je najnovejše na področju obsežnega sodelovanja med Goodyearom in Citroënovo razvojno ekipo. Konceptne in prototipne pnevmatike za Goodyear že vrsto leto predstavljajo temelj spopadanja z izzivi mobilnosti jutrišnjega dne in razvoja novih, inovativnih proizvodov in storitev.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

06. oktobra 2021