Goodyear v pričakovanju rekordnih hitrosti na 24 ur Le Mansa

Goodyear se po več kot desetletju vrača na eno najprestižnejših dirk na svetu 24 ur Le Mansa. Proizvajalec pnevmatik, ki se med drugim ponaša tudi z rekordnim številom zmag v Formuli 1, bo na francoski vzdržljivostni klasiki lovil svojo 15. zmagovalno lovoriko. Zaradi hladnejših temperatur se v Le Mansu obeta najhitrejši spopad doslej, na kar so pri Goodyearu, ki bo s svojimi pnevmatikami opremil pet tekmovalnih ekip, odlično pripravljeni.

Kranj, 17. september 2020 – Pred nami je dirka vseh dirk 24 ur Le Mansa, najzahtevnejša dirkaška preizkušnja na svetu, ki gledalcem v 24-ih urah postreže z več kot 5.000 prevoženimi kilometri s povprečno hitrostjo nad 200 kilometrov na uro. Goodyear bo ob težko pričakovanem povratku svojo 15. zmago na Le Mansu lovil z ekipami Jota Sport, Jackie Chan DC Racing, Algarve Pro Racing, G-Drive Racing by Algarve in Panis Racing, že v naslednji sezoni prvenstva WEC in evropske serije Le Mans pa bodo z Goodyearovimi pnevmatikami opremljeni vsi avtomobili v razredu LMP2.

 

Epski vzdržljivostni spopad navadno poteka junija, zaradi pandemije pa se bo tokrat izjemoma odvil 19. in 20. septembra. Nižje temperature posledično napovedujejo, da se nam morda obeta ena najhitrejših dirk v nedavni zgodovini. “Hladnejši zrak zaradi manjšega aerodinamičnega upora in večje zmogljivosti motorja vodi k večji zmogljivosti. Kar zadeva pnevmatike, je bilo to sezono z Goodyearovo serijo opaziti korak naprej glede tempa, če ga primerjamo s časi na krog v prejšnjih letih. Ko združimo te dejavnike, dobimo recept za Le Mans, na katerem lahko padajo rekordi,” je povedal Mike McGregor, Goodyearov direktor za program vzdržljivostnega dirkanja.

Goodyear bo s svojimi pnevmatikami opremil tudi ekipo Algarve Pro Racing.
Goodyear na 24 ur Le Mansa pričakuje rekordne hitrosti.
Goodyearova serija pnevmatik pokriva izjemno širok spekter temperatur proge.

Največja zmogljivost v vseh vremenskih razmerah

 

Za proizvajalce pnevmatik so eden izmed številnih izzivov Le Mansa predpisi za prvenstvo WEC, ki za celotno sezono dovoljujejo samo tri tipe pnevmatik za suho vreme. Goodyear je tako razvil serijo, ki pokriva izjemno širok spekter temperatur proge. V Franciji se bodo osredotočili na mehke (soft) »A« ali najnovejše srednje trde (medium) »B« specifikacije, v primeru vročinskega vala pa bodo imeli pripravljene še srednje trde-plus (medium-plus) »C«. Dobro so pripravljeni tudi na muhasto jesensko vreme, če bi bilo potrebno uporabiti pnevmatike za mokro podlago.

 

V Le Mansu, kjer se pnevmatike menjajo po prevoženi razdalji, ki je daljša od dveh dirk Formule 1, je Goodyearov cilj ekipam zagotoviti dolgotrajno zmogljivost pnevmatik, zmanjšati število menjav in ohraniti največjo zmogljivost v zadnjem delu, ko je raven goriva nizka. V belgijskem Spaju se je izkazalo, da so bili avtomobili, opremljeni z Goodyearjevimi pnevmatikami, v tej fazi dirke najhitrejši na progi.

Goodyear je svojo prvo zmago v Le Mansu slavil leta 1965, na sliki Carroll Shelby.
Še posebej odmevna je bila legendarna zmaga Forda leta 1966.
Na francoski vzdržljivostni klasiki bo Goodyear lovil svojo 15. zmago.

Bogata dirkaška zgodovina, ki vodi do novih uspehov

Goodyear je s svojo strastjo, zmogljivostjo in inovativnostjo v Le Mansu nanizal številne uspehe, leta 1965 je slavil prvo zmago, do leta 1997 pa osvojil skupaj kar štirinajst najvišjih stopničk. Še posebej odmevna je bila legendarna zmaga Forda leta 1966, ki smo jo pred časom lahko spremljali tudi na filmskih platnih. Večdesetletne izkušnje s številnih dirkaških preizkušenj bodo tokrat še večjega pomena, saj zaradi zgoščenega koledarja v Le Mansu ni bilo časa za tradicionalno testno vožnjo dva tedna pred samo dirko.

 

24-urna dirkaška poslastica se bo pričela v soboto, 19. septembra, ob 14.30 po srednjeevropskem poletnem času in zaključila naslednji dan ob 14.30. Le Mans predstavlja predzadnjo preizkušnjo svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA WEC, ki se bo z 8-urno dirko v Bahrajnu zaključilo 14. novembra. Rezultati v Le Mansu so ključni, saj za francosko klasiko veljajo dvojne točke.

 

Video utrinke z izjavami voznikov si lahko ogledate na https://youtu.be/NxWA6p1YuqM

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

17. septembra 2020