Goodyear za vozilo Citroën Oli razvil posebno konceptno pnevmatiko Eagle GO

Goodyearova estetsko dovršena konceptna pnevmatika Eagle GO predstavlja pomemben korak k trajnostni prihodnosti. Njena tekalna plast je skoraj v celoti izdelana iz trajnostnih materialov, obenem pa je mogoče pnevmatiko kar dvakrat obnoviti.

Kranj, 29. september 2022 – Goodyear je v sodelovanju s Citroënom za njegovo konceptno vozilo oli razvil pnevmatiko Eagle GO. Gre za tretjo konceptno pnevmatiko, razvito v sodelovanju s Citroenom, pohvali pa se lahko z učinkovitostjo, trpežnostjo in udobjem, ob tem pa je vseskozi v ospredju misel na okolje.

Konceptna pnevmatika Eagle GO uporablja tehnologijo Goodyear SightLine (2).
Goodyear je za konceptno vozilo oli razvil posebno pnevmatiko Eagle GO.
Goodyearov cilj je, da bi bilo z Eagle GO mogoče prevoziti do 500.000 kilometrov

Obnovljiva tekalna plast iz trajnostnih materialov

V Goodyearu so za tekalno plast pnevmatike uporabili zmes, ki je skoraj v celoti izdelana iz trajnostnih ali recikliranih materialov. Pri tem gre za sledeče materiale:

 

  • Sončnična olja in borova smola so obnovljiva rešitev, ki nadomešča olja na osnovi nafte. Trenutno se iz teh materialov izdeluje ‘rastlinsko črnilo’ za tiskalnike. Uporaba sončničnih olj in borove smole sicer sledi Goodyearovemu cilju, da do leta 2040 iz svojih izdelkov v celoti izloči olja na osnovi nafte.
  • Naravni kavčuk drevesa Hevea brasiliensis predstavlja zamenjavo za sintetični kavčuk na osnovi nafte. Za njegovo pridobivanje se uporabljajo metode odgovornega kmetovanja in gojenja1.
  • Silika iz pepela riževih plev je stranski produkt predelave riža in zmanjšuje količine odpadkov, ki pristanejo na odlagališčih.

 

Trajnostno naravo pnevmatike Eagle GO dodatno nadgrajuje tudi njen obnovitveni potencial, saj jo je mogoče kar dvakrat obnoviti, kar podaljša njeno življenjsko dobo. S ponovno uporabo trajnostne karkase in obnovljive tekalne plasti je mogoče z Eagle GO doseči tudi do 500.000 prevoženih kilometrov.

Gre za tretjo Goodyearovo konceptno pnevmatiko razvito v sodelovanju s Citroenom.
Trajnostno naravo pnevmatike dodatno nadgrajuje tudi njen obnovitveni potencial.
Zmes za tekalno plast Eagle GO skoraj v celoti izdelana iz trajnostnih ali recikliranih materialov.

Inteligentna tehnologija za spremljanje stanja pnevmatike

Konceptna pnevmatika Eagle GO uporablja tehnologijo Goodyear SightLine, ki vključuje senzor za spremljanje različnih parametrov za ugotavljanje stanja pnevmatike. Na podlagi tega je mogoče enostavno določiti, kdaj je treba pnevmatiko obnoviti, s tem pa doseči večjo učinkovitost in krožnost. To tehnologijo v sklopu Goodyearove ponudbe že uporabljajo številni vozni parki, saj lahko z njeno pomočjo ohranjajo idealen tlak in ustrezno stanje pnevmatik, kar občutno poveča njihovo učinkovitost in zmanjša količino odpadkov.

 

Uporaba napredne tehnologije je v skladu z Goodyearovim ciljem, da bodo do leta 2027 vsi novi izdelki opremljeni s podatkovno in senzorsko omogočeno inteligenco.

 

Konceptne pnevmatike predstavljajo izjemno priložnost za raziskave in razvoj revolucionarnih tehnologij, ki se lahko uporabijo v najrazličnejših proizvodih.

 

Video o konceptni pnevmatiki Goodyear Eagle GO si lahko ogledate na sledeči povezavi.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
Goodyear Slovenija, d. o. o.
T: +386 (0)4207 7026
simona_dijak@goodyear.com

29. septembra 2022