Goodyearova raziskava o odnosu do vožnje pozimi razkriva velike razlike med evropskimi državami

Raziskava, ki jo je Goodyear izvedel med 4.000 vozniki iz osmih evropskih držav, ugotavlja, da se evropski vozniki med seboj bistveno razlikujejo v ravni znanja, izkušenj in priprav na vožnjo v najhladnejših mesecih leta. Evropskim voznikom največ preglavic povzročajo poledenele ceste, sezonsko menjavo pnevmatik pa opravi 42 odstotkov voznikov.

Kranj, 8. november 2022 – V raziskavi1 so sodelujočim zastavili številna vprašanja o voznih navadah v zimskih mesecih, znanju in navadah, povezanih s pnevmatikami ter poznavanju lokalne zakonodaje.

Sezonsko menjavo letnih oz. zimskih pnevmatik opravi 42 odstotkov anketiranih

Največ znanja o vožnji pozimi so izkazali vozniki v Romuniji, kjer je 79 odstotkov anketiranih voznikov seznanjenih s specifičnimi prednostmi in razlikami med zimskimi in celoletnimi pnevmatikami, kar je občutno več kot v kateri koli drugi sodelujoči evropski državi. Francija in Italija sta na primer izkazali manj znanja (56 oz. 69 odstotkov), v Združenem kraljestvu pa je poznavanje prednosti in razlik med zimskimi in celoletnimi pnevmatikami najnižje, saj obsega 34 odstotkov. Poleg tega večina romunskih voznikov (56 odstotkov) pred potovanjem v tujino preveri predpise, ki glede zimske vožnje veljajo v posamezni državi.

Najbolj zastrašujoč led, sledita sneg in megla

Sodelujoči v raziskavi so navedli, da se najbolj bojijo vožnje po poledenelih cestah, pri čemer je 14 odstotkov anketirancev poročalo, da ne bi nikoli vozili v takšnih razmerah. Temu sledi sneg, ko se na ceste ne bi odpravilo 12 odstotkov, nato megla (6 odstotkov) in močan dež (4 odstotki). Poljska je edina država, kjer ledu niso uvrstili na sam vrh, saj je njihova glavna skrb vožnja v megli. O največji samozavesti pri vožnji v vsakršnih razmerah so poročali vozniki v Luksemburgu.

Evropskim voznikom največ preglavic povzročajo poledenele ceste

Več kot polovica voznikov menja pnevmatike samo ob obrabi

Raziskava je razkrila, da več kot polovica anketiranih evropskih voznikov (58 odstotkov) menja pnevmatike takrat, ko so obrabljene ter ne sledi sezonski menjavi letnih oz. zimskih pnevmatik. Države, kjer večina voznikov menja pnevmatike glede na sezono, so Poljska (83 odstotkov), Romunija (70 odstotkov), Luksemburg (57 odstotkov) in Nemčija (54 odstotkov).

 

Poljska ima največji delež voznikov, ki menjajo pnevmatike glede na sezono, kar se povezuje tudi z večjo samozavestjo pri vožnji v snegu, kjer je Poljska na drugem mestu (takoj za Luksemburgom). Države, kjer je sezonska menjava pnevmatik najmanj pogosta, navajajo večje ravni zaskrbljenosti glede vožnje v neugodnih razmerah. Sneg predstavlja izziv zlasti za Italijo in Španijo, pri čemer ob prihodu zime na zimske pnevmatike preide 36 odstotkov italijanskih in 12 odstotkov španskih voznikov.

Goodyearova tehnologija Winter Grip omogoča pnevmatiki večjo elastičnost pri nizkih temperaturah

Zimske pnevmatike za boljši oprijem

K večji samozavesti na cesti pozimi v veliki meri pripomorejo kakovostne zimske pnevmatike, kot so na primer pnevmatike Goodyear UltraGrip Performance+. Goodyearova tehnologija Winter Grip vključuje novo zmes, ki omogoča večjo elastičnost pnevmatike pri nizkih temperaturah in s tem izboljšuje oprijem na snegu in ledu. K varnejši vožnji prispeva tudi tehnologija Traction Protect, ki omogoča boljšo in lažjo pretvorbo zavornih sil v oprijem ter s tem krajšo zavorno pot na suhi ali mokri podlagi.

1 Raziskavo o odnosu do vožnje pozimi (The Winter Driving Attitudes Survey) je naročil Goodyear, v njegovem imenu pa jo je izvedla agencija 2Europe. Vključene države: Združeno kraljestvo, Francija, Nemčija, Italija, Španija, Romunija, Poljska, Luksemburg.

08. novembra 2022