Ikonični konceptni avtonomni avtomobil Golden Sahara II se vrača z Goodyearovimi presevajočimi pnevmatikami

Goodyear je v sodelovanju z muzejem Klairmont Kollections na ženevskem avtomobilskem salonu premierno razkril obnovljeni avtonomni avtomobil Golden Sahara II. Gre za enega prvih konceptnih avtonomnih vozil iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki ga je Goodyear tudi tokrat opremil s posebnimi presevajočimi pnevmatikami.

Golden Sahara II se vrača z Goodyearovimi presevajočimi pnevmatikami.
Goodyear je za avtomobil ponovno razvil prav posebne pnevmatike.

Kranj, 7. marec 2019 – Podjetje Goodyear je v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja tekom sodelovanja s številnimi pionirji na področju mobilnosti razvijalo revolucionarne inovacije na različnih področjih, od podiranja kopenskih hitrostnih rekordov do raziskovanja Lune. Goodyearov prvi korak pri krojenju prihodnosti avtonomne mobilnosti je predstavljalo sodelovanje pri projektu Golden Sahara II.

 

Legendarni konceptni avtonomni avtomobil Golden Sahara II je predstavljal pravi poligon za testiranje novih naprednih rešitev; od elektronskih sistemov nadzora pospeševanja, zaviranja in krmiljenja z ročico po vzoru iz letalske industrije do avtomatskega zavornega sistema, ki je s senzorji zaznaval morebitne ovire na poti. Posebne presevajoče in sijoče pnevmatike za omenjeno vozilo je razvilo podjetje Goodyear. Njegovi inženirji so pri tem uporabili neothane, vrsto prosojnega sintetičnega kavčuka, pnevmatike pa so imele v notranjosti vgrajena tudi svetila. Vgrajena razsvetljava je bila del Goodyearove širše zamisli o razvoju pnevmatik, ki bi v slabih vremenskih razmerah omogočale dodatno osvetlitev cestišča oziroma zasvetile ob pospešenem zaviranju vozila.

Pnevmatike so narejene iz prosojnega sintetičnega kavčuka neothane.
V notranjosti imajo vgrajeno tudi dodatno razsvetljavo.
Pnevmatike bi lahko omogočale dodatno osvetlitev cestišča.

Golden Sahara II je v svojih zlatih časih gostovala tudi v različnih filmskih in televizijskih projektih, zahvaljujoč naprednim tehnologijam pa je vse do danes obdržala status edinstvenega vozila v zgodovini ameriškega avtomobilizma. Obnovitvi Golden Sahare II, ki sta jo izpeljala muzej Klairmont Kollections in podjetje Speakeasy Customs and Classics, se je z izdelavo novih presevajočih pnevmatik pridružil tudi Goodyear. Tovrstni projekti in razvoj konceptnih pnevmatik, ki so predstavljene na ženevskem avtomobilskem salonu, so namreč odlična priložnost za širjenje obzorij v iskanju inovativnih tehnologij mobilnosti v prihodnosti.

 

 

Oglejte si video predstavitev obnovljenega Golden Sahare II z Goodyearovimi pnevmatikami.

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

08. marca 2019