Inteligentne Goodyearove pnevmatike bodo pričeli uporabljati na polavtonomih avtomobilih voznega parka Tesloop

Družba Goodyear Tire & Rubber Company je najavila poskus uporabe inteligentnih pnevmatik v podjetju Tesloop, ki nudi storitve mobilnosti iz kraja v kraj, pri tem pa uporablja izključno Tesla vozila. Pametne pnevmatike omogočajo podatkovno vodeno diagnosticiranje, kar predstavlja pomembno podporo poslovnim modelom deljene mobilnosti, saj prispeva k učinkovitejšemu upravljanju pnevmatik, povečani uporabnosti voznega parka in večji varnosti.

 

Kranj, 19. september 2017 – Družba Goodyear Tire & Rubber Company je naredila pomemben premik na področju tehnološkega sodelovanja z akterji, ki spreminjajo mobilnost. Na podlagi strokovnega znanja in dolgoletnih izkušenj so razvili inteligentne pnevmatike, katere bodo dobavljali kalifornijskemu zagonskemu podjetju Tesloop1. Gre za eno najuspešnejših podjetij, ki nudi storitve mobilnosti iz kraja v kraj in pri tem uporablja izključno električna vozila Tesla. Ta na mesec povprečno prevozijo do 27.000 kilometrov, njihovo vozilo z največjo kilometrino Tesla Model S, ki je v uporabi od leta 2015, pa je nedavno prestopilo prag 483.000 prevoženih kilometrov.

 

Inteligentne pnevmatike, ki bodo nameščene na vozilih Tesloop, v prvi vrsti omogočajo podatkovno vodeno diagnosticiranje pnevmatik ter s tem prinašajo pomemben prispevek k učinkovitejšemu upravljanju pnevmatik in večji varnosti na cesti. Pnevmatike so namreč opremljene z brezžičnimi senzorji, ki bodo nepretrgoma merili in beležili temperaturo ter tlak pnevmatik, hkrati pa bodo podatke združevali s podatki drugih vozil in jih povezali z Goodyearovimi lastniškimi algoritmi v oblaku. To bo uporabnikom prinašalo pomembne informacije in omogočilo predvidevanja, kdaj bo treba pnevmatike servisirati ali zamenjati, s tem pa izboljšalo celotno poslovanje voznega parka. V okviru navedenega sodelovanja bo Goodyear Tesloopu zagotavljal tudi vzdrževanje in popravilo pnevmatik v času načrtovanega mirovanja, ko bodo njihova vozila na polnilnih postajah. Prve Goodyearove inteligentne pnevmatike bodo nameščene letošnjo jesen, nato pa bodo postopoma opremili celotni Tesloopov vozni park.

 

 

Poskus uporabe inteligentnih pnevmatik za Goodyear Tire & Rubber Company predstavlja velik korak na poti razvoja in širjenja tehnologije. V družbi si namreč želijo, da prihodnosti ne bi zgolj opazovali, temveč jo ustvarjali. S tem namenom sledijo spremembam v mobilnosti in hkrati že razvijajo inovacije, s katerimi bodo pnevmatike izpolnjevale zahteve inteligence, ki je vgrajena v avtonomne avtomobile.

 

 

 

Več informacij:


Simona Dijak 

vodja komunikacij
Goodyear Dunlop Sava Tires. d.o.o.
T: +386 (0)4207 7026
simona_dijak@goodyear.com

 

 

Opombe
Opomba 1: Tesloop, zagonsko podjetje s sedežem v Kaliforniji, je bilo ustanovljeno leta 2015. Upravlja vse obsežnejši vozni park električnih vozil Tesla, s katerimi nudi deljene prevoze oseb na razdalji med 80 in 400 kilometri. Tesloop lahko z izkoriščanjem ekonomike nove tehnologije vozil zagotovi, v primerjavi z drugimi možnostmi regionalnih prevozov, povsem novo raven vrednosti za uporabnike. Podjetje je močno osredotočeno na izdelavo tehnologije programske opreme, potrebne za usmerjanje vozil, oblikovanje cen, oddaljeno upravljanje in varnost, ter napovednih modelov, osnovanih na poglobljenem znanju, pridobljenem iz podatkov, zbranih iz svojih vozil. Tesloop je postalo najbolje ocenjeno podjetje na svetu na področju storitev mobilnosti ter se naglo širi po Kaliforniji in preko njenih meja.

19. septembra 2017