Intermat: Goodyear predstavil digitalne inovacije za zmanjšanje stroškov terenskih vozil

Na sejmu Intermat v Parizu je Goodyear predstavil dve proaktivni rešitvi na področju terenskih vozil: sistem za spremljanje tlaka v terenskih pnevmatikah TPMS Heavy Duty in sistem za spremljanje zmogljivosti terenskih pnevmatik EMTrack. Po lansiranju rešitve za vozne parke gospodarskih vozil, t. i. Goodyear Proactive Solutions, Goodyear svoj digitalni sistem upravljanja zdaj širi še na terenska vozila.

 

Kranj, 24. april 2018 – Goodyear je na sejmu Intermat 2018 v Parizu kot odziv na digitalno preobrazbo v industriji terenskih vozil in opreme predstavil dve inovativni digitalni novosti: sistem za spremljanje tlaka v pnevmatikah (Goodyear Proactive Solutions TPMS Heavy Duty) in izpopolnjeno različico sistema za spremljanje zmogljivosti terenskih pnevmatik (EMTrack IV). Namen obeh novosti je voznim parkom terenskih vozil pomagati zmanjšati skupne stroške lastništva. Upravljanje pnevmatik na podlagi podatkov namreč prinaša občutne prihranke, saj za do 85 % zmanjša število incidentov v zvezi s pnevmatikami, novi rešitvi pa kupcem terenskih pnevmatik zagotavljata bistveno večjo donosnost naložbe vanje.

Sistem za spremljanje tlaka v pnevmatikah TPMS Heavy Duty zmanjšuje stroške

Sistem za spremljanje tlaka v pnevmatikah TPMS Heavy Duty odlikujeta napredna telematika in patentirana tehnologija napovedne analitike. S pomočjo senzorjev TPMS, vgrajenih v pnevmatiko, se namreč nenehno spremlja njihov polnilni tlak in temperatura, te informacije pa se v Goodyearovem strežniku analizirajo in dnevno pošiljajo vodji voznega parka.

 

Sistem vnaprej opozarja na morebitne težave, tako da je mogoče preprečiti okvare in izpade, preden do njih dejansko pride. Poleg tega podatki služijo za napovedovanje življenjske dobe pnevmatik ter načrtovanje njihovega vzdrževanja. Podatki kažejo, da sistem omogoča očitno zmanjšanje stroškov – pri kolesnem nakladalniku je mogoče prihraniti tudi med tri in štiri tisoč evrov letno. Zunanje preverjanje polnilnega tlaka namreč ni več potrebno, življenjska doba pnevmatik je od 10 do 15 % daljša, poleg tega pa se prepreči okvare pnevmatik, do katerih sicer po statističnih izsledkih prihaja enkrat letno1.

 

Dodatna prednost Goodyearove proaktivne rešitve TPMS Heavy Duty je še vgrajena GPS funkcija Track & Trace, ki upravljavcem voznih parkov omogoča lociranje strojev ter preprečuje, da bi prišlo do nepooblaščenih premikov ali kraje. Letos bo Goodyear lansiral še dodatno aplikacijo za voznike, da bodo tudi oni v realnem času obveščeni o vseh težavah.

 

Sistem za spremljanje zmogljivosti terenskih pnevmatik EMTrack pripomore k optimizaciji življenjske dobe pnevmatik

Druga napredna rešitev je izpopolnjena različica sistema za spremljanje zmogljivosti terenskih pnevmatik EMTrack, ki omogoča hitrejše in še natančnejše zbiranje ključnih podatkov o pnevmatikah, kot sta med drugim globina profila in polnilni tlak. Ti bistveno pripomorejo k optimizaciji življenjske dobe pnevmatik, prav tako pa so izredno uporabni tudi pri napovedovanju in načrtovanju proračuna za terenske pnevmatike.

 

S pomočjo izpopolnjenega sistema EMTrack lahko končni uporabniki v realnem času spremljajo zmogljivost pnevmatik. Sistem namreč vključuje novo ročno orodje za skeniranje, ki Goodyearovim strokovnjakom za pnevmatike omogoča, da hitreje in natančneje izmerijo polnilni tlak ter globino profila. Pridobljeni podatki se v naslednjem koraku samodejno naložijo v oblak za varno hranjenje podatkov, uporabniki pa lahko s pomočjo nove Goodyearove aplikacije EMTrack v realnem času prenesejo poročila o zmogljivosti pnevmatik. Na ta način se lahko spremlja uporabo pnevmatik, delovne ure, stroške in obrabo, kar omogoča natančnejše napovedovanje in načrtovanje proračuna, predvidi pa se lahko tudi življenjska doba pnevmatike.

 

Predstavljene tudi tri terenske pnevmatike

Goodyear je na sejmu Intermat 2018 prikazal tudi tri pnevmatike iz svoje bogate ponudbe terenskih pnevmatik. Med njimi pnevmatiko TL-4A dimenzije 33.25R29 za novi 60-tonski zgibni prekucnik Volvo A60H, ki izpolnjuje vse večje povpraševanje po vozilih s povečano zmogljivostjo, in serijo pnevmatik RM-4B+ OTR za toge prekucnike za delo v težkih razmerah, ki se ponaša z veliko odpornostjo na obrabo tekalne plasti.

 

1Prednosti so bile potrjene na testu v realnih razmerah, ki ga je Goodyear izvajal od junija 2016. Prednosti se dosežejo, če se dosledno upoštevajo opozorila glede tlaka in temperature ter poročila. Dejanski rezultati se lahko razlikujejo glede na pogoje uporabe, pogostost menjave pnevmatik, vozne razmere in ustrezno vzdrževanje pnevmatik. Več lahko najdete na proactive.goodyear.com.

 

Več informacij:

Kaja Lesjak
Marketing koordinator za tovorno pnevmatiko Adria
Goodyear Dunlop Sava Tires. d.o.o.
T: +386 (0)4207 7661
kaja_lesjak@goodyear.com

26. aprila 2018