Kako izbrati primerno SUV pnevmatiko?

Pred prihajajočo zimsko sezono Goodyear razkriva nekaj nasvetov, kako izbrati ustrezno pnevmatiko za vaše terensko vozilo.

Cestne pnevmatike za športne terence so na prvi pogled zelo podobne pnevmatikam, ki so namenjene običajnim osebnim avtomobilom, a se od njih razlikujejo po zelo pomembni lastnosti – večji nosilnosti. Zaradi višjega težišča in večje mase vozila so pnevmatike na SUV-ih podvržene precej večjim obremenitvam, kot jih lahko prenesejo običajne avtomobilske pnevmatike. Zgradba SUV pnevmatik je zato nekoliko čvrstejša, ima prilagojeno zmes pnevmatike in obliko dezena (vzorca) tekalne površine.

 

Že pri običajnih pnevmatikah velja slediti nasvetu, da se varčevanje na račun kakovosti nikakor ne izpla-ča, to pa je pri nakupu pnevmatik za športne terence še toliko pomembnejše. Na SUV-ih naj svoje mesto najdejo le pnevmatike najvišje kakovosti, kar velja še zlasti pozimi. Če ste pomislili, da bi na avtomobil namestili letne terenske ali polterenske pnevmatike, vam to vsekakor odsvetujemo. Te sicer imajo malo bolj grob profil, ki vsaj na pogled deluje, kot da bo poskrbel za dober oprijem v snegu (kot poskrbi za dober oprijem na kamenju, skalah ali v blatu), a jim manjkata glavni lastnosti zimske pnevmatike. To sta mehkejša in v mrazu bolj oprijemljiva mešanica gume ter lamele v blokih tekalne površine, ki ‘zarežejo’ v sneg in v resnici poskrbijo za oprijem. Marsikateri voznik športnega terenca je zato neprijetno presenečen, ko z navadno terensko pnev¬matiko zapelje na zglajen sneg na cesti, saj oprijem ni nič boljši, kot ga nudi navadna letna pnevmatika.

Na kaj paziti?

 

Pri izbiri zimskih pnevmatik za mestne terence priporočamo, da:
  • izberete pnevmatike z oznako SUV in piktogramom snežinke v gori (3PMSF),
  • izberete pravilno dimenzijo, hitrostni razred in dovolj veliko nosilnost v skladu s homologacijo vozila,
  • ne pristajate na kompromise pri kakovosti.
UltraGrip Performance SUV Gen-1 - zmagovalka testa zimskih pnevmatik SUV_4x4 nemske revije Auto Bild Allrad.
UltraGrip Performance SUV Gen-1 - posebnost pnevmatike je tudi tehnologija Sound Comfort.
UltraGrip Performance SUV Gen-1 - na SUV pozimi spada prava zimska pnevmatika, namenjena SUV-om.

Pnevmatike za vašega mestnega terenca

In katere pnevmatike za vaš SUV priporočajo neodvisni testi priznanih avtomobilskih klubov in avtomobilističnih revij?

 

Tako kot za letne tudi za zimske pnevmatike znamk priznanih proizvajalcev velja, da prestanejo zahteven proces testiranj in razvoja, ki lahko traja tudi več let. Veliko pozornosti primerjalnemu testiranju pnevmatik vsako leto namenijo tudi neodvisna združenja, avtomobilistične revije in evropski avtomobilski klubi.

 

Na letošnjem testu zimskih pnevmatik, objavljenem v nemški reviji AutoBild Allrad je prvo mesto v kategoriji pnevmatik SUV/4×4 osvojila Goodyearova pnevmatika UltraGrip Performance SUV Gen-11.

 

UltraGrip Performance SUV Gen-1 je bila testirana na avtomobilu Audi Q5 v dimenziji 235/60R18. Na testu je dokazala svojo vsestranskost in prejela najboljše ocene za oprijem na mokri podlagi ter za vodljivost na suhi podlagi, odlično pa se je izkazala tudi pri zaviranju na snegu. Med drugim je posebnost pnevmatike Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 tehnologija Sound Comfort, saj posebna pena v zgradbi pnevmatike pripomore k opaznemu stišanju hrupa v vozilu, vendar ne na račun njene življenjske dobe. S to zmago na testu revije AutoBild Allrad je Goodyear še dopolnil uspehe na letošnjih testih zimskih in celoletnih pnevmatik, saj sta letos vsaka v svoji konkurenci prvo mesto osvojili že zimska pnevmatika Goodyear UltraGrip 9 (test ADAC, dimenzija 205/55R1622) in celoletna pnevmatika Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (test Auto Bild, dimenzija 195/65R1533).

 

Ko boste torej naslednjič kupovali avtomobilske pnevmatike za svojega športnega terenca, si le vzemite dovolj časa in izberite tiste, ki bodo poskrbele za varnost vašega avtomobila, vas in ne nazadnje tudi drugih udeležencev v prometu. Ne pozabite: na SUV pozimi spada prava zimska pnevmatika, namenjena SUV-om!

 

1 Objavil Auto Bild allrad, 5. oktobra 2018, št. 11. Testiranih je bilo 10 pnevmatik; prvo mesto si je delila s Pirellijevo Scorpion Winter. Dimenzija pnevmatike: 235/60 R18; testno vozilo: Audi Q5.
2 Objavil ADAC, 25. septembra 2018, št. 19. Testiranih je bilo 16 pnevmatik. Prvo mesto si deli s pnevmatiko Continental WinterContact TS860. Dimenzija pnevmatik: 205/55 R16; testno vozilo: VW Golf; kraj testiranja: Contidrom (Nemčija), Testworld (Finska).
3 Objavil Auto Bild, 27. septembra 2018, št. 39. Testiranih je bilo 27 pnevmatik. Dimenzija pnevmatik: 195/65R15 91H, testno vozilo VW Golf/Seat.

 

 

Več informacij:

Romana Stare 
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

19. oktobra 2018