Kako izbrati ustrezne pnevmatike za zimo?

Datum, ko bomo morali poskrbeti za ustrezno zimsko opremo našega vozila, je tik pred vrati. Kako izbrati pravo zimsko pnevmatiko za vaš avtomobil, kdaj se namesto za zimsko pnevmatiko odločiti za celoletno in čemu posvetiti največ pozornosti? Nekaj praktičnih napotkov, ki bodo prišli prav ob izbiri zimske obutve vozila, so pripravili v družbi Goodyear.

Kranj, 5. november 2020 – Pred prihodom zime je poleg priprave samega vozila na najhladnejše mesece v letu potrebno poskrbeti tudi za ustrezne pnevmatike, ki nam bodo v zimskih razmerah zagotovile optimalen oprijem in vodljivost. V Goodyearu poudarjajo, da zimske pnevmatike niso pomembne le za zanesljivo vožnjo v snegu, temveč so izredno pomembne tudi za varnost pri vožnji na mrzli zimski podlagi. Zasnovane in izdelane so namreč za vožnjo v zimskih pogojih, ko je ključnega pomena za varnost boljši oprijem in boljše obvladovanje vozila. Njihove zmesi so mehkejše in elastičnejše, dezeni tekalne plasti pa oblikovani tako, da omogočajo dober oprijem ter učinkovito zaviranje na snegu. Zimska pnevmatika tako tudi v izjemno mrzlem vremenu ostane mehka in ohrani oprijem. Nasprotno pa letna pnevmatika doseže optimalno zmogljivost pri temperaturah nad 7 °C, saj je zmes njene tekalne plasti prilagojena višjim temperaturam in tako zagotavlja trden oprijem ter dobro vodljivost na suhi ali mokri cesti v toplejših mesecih. Prav zaradi drugačne gumene zmesi letne pnevmatike niso primerne za zimske razmere, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske pnevmatike so zato pozimi nepogrešljivi del zagotavljanja varnosti na cesti. Kako izbrati prave?

Pnevmatike Goodyear UltraGrip Performance+ z naprednimi tehnologijami zagotavljajo povečano zmogljivost tudi v težkih zimskih razmerah.
Pri izbiri pnevmatik bodite pozorni na vaš slog vožnje.
SUV vozilo naj bo pozimi opremljeno s kakovostnimi zimskimi SUV pnevmatikami.

Pri izbiri upoštevajte dejavnike, ki vplivajo na vašo vožnjo

Pomembno je, v kakšnih razmerah največkrat vozite. V krajih z več snežne odeje boste bržkone več pozornosti namenili zmogljivosti pnevmatike na zasneženi in mokri podlagi, v krajih z manj padavinami vam bo morda bolj pomemben učinkovit oprijem in zaviranje pnevmatike na suhem.

 

Pozorni bodite tudi na vaš slog vožnje. Ali letno prevozite veliko kilometrov ali se le občasno odpravite na pot? Ste umirjen in previden voznik ali pa občasno radi pritisnete na plin? Vaš način vožnje bo med drugim narekoval nivo zmogljivosti, ki ga zahtevate od pnevmatike. Zimske pnevmatike priznanih proizvajalcev, ki so izdelane po najnovejših tehnologijah in z najnaprednejšimi materiali, vam bodo nudile višjo raven zmogljivosti – kar vsako leto dokazujejo tudi neodvisni testi zimskih pnevmatik. Čeprav boste morda za visoko kakovostne pnevmatike odšteli malenkost več, naj cena pri proizvodih, ki tako močno vplivajo na varnost v cestnem prometu, ne bo edino merilo nakupa.

 

Primer ključnega pomena inovativnih tehnologij za vrhunsko zmogljivost pnevmatik v Goodyearu predstavijo s pnevmatikama UltraGrip Performance+ in UltraGrip 9+. Slednji ravno z uporabo naprednih tehnologij zagotavljata povečano zmogljivost tudi v težkih zimskih razmerah.

 

Pnevmatiko UltraGrip Performance+ za visokozmogljive avtomobile zahvaljujoč dvema ključnima tehnologijama Traction Protect in Winter Grip odlikuje povečana zmogljivosti na mokri in suhi podlagi ter v zimskih razmerah. S tehnologijo Winter Grip se ponaša tudi pnevmatika UltraGrip 9+, ki voznikom manjših mestnih avtomobilov v težkih zimskih razmerah zagotavlja izjemen oprijem, tehnologija Mileage Plus pa poskrbi za številne prevožene kilometre.

Zmogljivost pnevmatike naj ustreza vašemu vozilu.

Še posebej pomembno je to pri izbiri pnevmatik za vozila SUV, saj so slednja težja, njihovo težišče pa je višje kot pri osebnih avtomobilih. Sile, ki delujejo na pnevmatiko, so zato večje, to pa otežuje zaviranje in vodljivost, ki v zimskih razmerah predstavljata ključni vidik varnosti. Pnevmatike, ki so izdelane namensko za vozila SUV, kot je Goodyearova UltraGrip Performance SUV Gen-1, se v primerjavi s pnevmatikami za običajne osebne avtomobile ponašajo z večjo nosilnostjo, čvrstejšo zgradbo ter nekoliko prilagojeno zmesjo tekalne plasti in obliko dezena. Omenjene razlike poskrbijo za optimalno zmogljivost pnevmatik v zimskih razmerah, zato je pomembno, da je SUV vozilo pozimi opremljeno s kakovostnimi zimskimi pnevmatikami za tovrstna vozila.

Nenazadnje ne pozabite na ustrezno dimenzijo!

Informacijo o velikosti pnevmatik, ki je primerna za vaše vozilo, boste našli v dokumentaciji proizvajalca vašega vozila ali pa v homologacijskem kartončku. Podatek o velikosti je naveden tudi na bočnici pnevmatike, vzemimo primer velikosti 205/55 R16 91V, pri čemer je:

  • 205: širina pnevmatike v milimetrih, merjena od bočnice do bočnice
  • 55: presečno razmerje, izraženo v odstotkih višine pnevmatike v primerjavi z njeno širino
  • 16: premer platišča v palcih
  • 91V: indeks nosilnosti in hitrostni razred pnevmatike

Namesto zimskih in letnih rajši celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike lahko označimo kot razumen kompromis med zmogljivostmi letnih in zimskih pnevmatik, tako po konstrukciji kot po dezenu tekalne plasti in uporabljenih zmeseh. Predstavljajo sprejemljivo možnost za območja z zmernim zimskim vremenom, kar pomeni brez hudega sneženja in s temperaturami, ki redko padejo pod ničlo. Zmogljivost celoletnih pnevmatik Goodyear sicer v zimskih razmerah ustreza visokim standardom in te pnevmatike imajo enaki oznaki kot zimske pnevmatike – simbola »M+S« in snežinko, kar pomeni, da so te pnevmatike sprejemljive tudi na območjih, kjer je predpisana uporaba zimskih pnevmatik.

Goodyearovi strokovnjaki svetujejo, da za kar največjo zmogljivost v zimskih razmerah vozniki uporabljajo namenske zimske pnevmatike. Celoletne pnevmatike pa bi priporočili voznikom, ki vozijo na območjih z milejšimi zimami, niso izpostavljeni ekstremnim zimskim razmeram, kot sta sneg in led, ter letno prevozijo manjše število kilometrov.

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

05. novembra 2020