Pametna konceptna pnevmatika IntelliGrip Urban za mestne vozne parke prihodnosti

Nova konceptna pnevmatika Goodyear IntelliGrip Urban je bila zasnovana za novo generacijo avtonomnih električnih vozil. S svojo napredno tehnologijo vgrajenih senzorjev bi lahko podpirala nadzorni sistem avtonomnih vozil in s tem povečala varnost potnikov.

 

Kranj, 7. marec 2017 – Na področju mobilnosti se souporaba vozil in transport na zahtevo počasi, vendar vztrajno prebijajo v ospredje ter predstavljajo alternativo tradicionalnemu načinu vožnje in taksi prevozom. Prav z vizionarskim pogledom na prihajajoče obdobje je Goodyear ustvaril koncept pnevmatike IntelliGrip Urban in ga razkril na letošnjem ženevskem mednarodnem avtomobilskem sejmu. S tem je prikazal, kako bi lahko že v bližnji prihodnosti izgledale pnevmatike za avtonomna električna vozila v mestnih voznih parkih prihodnosti.

 

Pametna pnevmatika Goodyear IntelliGrip Urban je bila ustvarjena z namenom, da s svojimi tehničnimi značilnostmi zagotovi čim večjo varnost, čim daljši in neprekinjen čas delovanja ter maksimalno energetsko učinkovitost vozil urbanih območij prihodnosti. Slednje je še kako pomembno za izvajalce ‘mobilnosti kot storitve’ (Mobility as a Service − MaaS), saj lahko na ta način svojim strankam ponudijo povečano mobilnost.

 

Glavne značilnosti in prednosti konceptne pnevmatike Goodyear IntelliGrip Urban 
Pnevmatika IntelliGrip Urban bi voznim parkom omogočala spremljanje njihovih vozil in pnevmatik v dejanskem času, kar bi jim prineslo konkurenčno prednost in obenem pripomoglo k večji donosnosti. Pri tem bi bile ključnega pomena naslednje glavne značilnosti pnevmatike:

 

Napredna tehnologija vgrajenih senzorjev. Konceptna pnevmatika se lahko pohvali z napredno tehnologijo vgrajenih senzorjev, s katero avtonomnim avtomobilom pomaga pri zaznavanju okolice, obenem pa pripomore k večji varnosti potnikov. Senzorji namreč zaznavajo stanje ceste in vremenske razmere, napredna tehnologija pa zbrane podatke pošilja neposredno računalniškemu sistemu vozila, s čimer avtomobilu omogoča optimizacijo hitrosti, zaviranja, vodljivosti in stabilnosti. Poleg tega na ta način celoten vozni park pridobi pomembne informacije, ki si jih prek oblaka izmenjujeta pnevmatika in vozilo.

 

Ozka in visoka oblika. Ozka in visoka oblika pnevmatike zmanjšuje njen kotalni upor ter s tem povečuje energetsko učinkovitost in razpon, v katerem bi na urbanih območjih lahko vozili električni avtomobili. Oblika pnevmatike pripomore tudi k večji odpornosti proti akvaplaningu, kar je Goodyearovim inženirjem omogočilo zmanjšati število kanalov v pnevmatiki ter doseči večje število prevoženih kilometrov in nižjo raven hrupa.

 

Proaktivno vzdrževanje. S pomočjo tehnologije senzorjev bi lahko prevozniki natančno določili in rešili težave v zvezi s pnevmatikami, še preden bi do njih dejansko prišlo. Ta uporabniku prijazna rešitev bi povečala zmogljivost pnevmatike in omogočala proaktivno vzdrževanje, kar bi pripomoglo k povečanju varnosti, zmanjšanju skupnih stroškov, daljšemu času neprekinjenega delovanja ter večji učinkovitosti voznih parkov.

 

Edinstvena tekalna plast. Posebno zasnovana tekalna plast zagotavlja oprijem v urbanem okolju pozimi in poleti, obenem pa podaljšuje čas neprekinjenega delovanja ter povečuje učinkovitost voznih parkov.

 

Vozni parki avtonomnih avtomobilov nove generacije bodo delovali v kompleksnem okolju vozil, voznikov in pešcev ter uporabljali podatke vseh elementov, ki sestavljajo internet stvari (Internet of Things). Prav s tega vidika bi lahko pnevmatike, kot je Goodyear IntelliGrip Urban, v tem razvijajočem se ekosistemu odigrale pomembno vlogo.

 

Več o konceptni pnevmatiki IntelliGrip Urban si oglejte v videoposnetku.

 

 

Več informacij: 

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

07. marca 2017