Pnevmatika iz 90 odstotkov trajnostnih materialov odobrena za uporabo v cestnem prometu

Podjetje Goodyear je razkrilo demonstracijsko pnevmatiko, ki vsebuje 90 odstotkov trajnostnih materialov in je odobrena za uporabo v cestnem prometu. V Goodyearu letos med drugim načrtujejo tudi proizvodnjo in prodajo pnevmatik z do 70-odstotnim deležem trajnostnih materialov, pri tem pa se še ne ustavljajo in intenzivno korakajo proti zastavljenemu cilju: do leta 2030 predstaviti pnevmatiko 100-odstotno izdelano iz trajnostnih materialov.

Kranj, 12. januar 2023 – Podjetje Goodyear je razkrilo demonstracijsko pnevmatiko, ki vsebuje 90 odstotkov trajnostnih materialov. Poleg internega testiranja je pnevmatika uspešno opravila tudi vsa predpisana testiranja. Testi so dokazali, da ima nova pnevmatika v primerjavi z referenčno iz tradicionalnih materialov manjši kotalni upor, kar pomeni, da ima potencial omogočiti večji prihranek pri gorivu in zmanjšati ogljični odtis.

Goodyear v 2023 načrtuje prodajo pnevmatik z do 70-odstotnim deležem trajnostnih materialov

Korak bližje pnevmatiki 100-odstotno izdelani iz trajnostnih materialov

Potem, ko je lani Goodyear predstavil demonstracijsko pnevmatiko s 70-odstotno vsebnostjo trajnostnih materialov, jo namerava letos že ponuditi na trgu. Vendar se v Goodyearu ob tem še ne ustavljajo, saj intenzivno korakajo proti zastavljenemu cilju: do leta 2030 predstaviti pnevmatiko 100-odstotno izdelano iz trajnostnih materialov.

 

Uvedba pnevmatike iz 90 odstotkov trajnostnih materialov na trg bo zahtevala nadaljnje sodelovanje z dobavno verigo, da bi zagotovili količine inovativnih materialov, potrebnih za proizvodnjo pnevmatik v velikem obsegu.

Goodyearova demonstracijska pnevmatika vsebuje 90 odstotkov trajnostnih materialov

Demonstracijska pnevmatika iz 90 odstotkov trajnostnih materialov

Demonstracijska pnevmatika v 12 različnih komponentah pnevmatike vsebuje 17 posebnih sestavin, vključno s spodaj opisanimi:

 

  • Za utrditev zmesi in daljšo življenjsko dobo pnevmatike vsebujejo saje, ki se tradicionalno proizvajajo s sežiganjem različnih vrst naftnih derivatov. Goodyearova demonstracijska pnevmatika iz 90 odstotkov trajnostnih materialov vsebuje štiri različne vrste saj, proizvedenih iz metana, ogljikovega dioksida, rastlinskega olja in olja pirolize izrabljenih pnevmatik. Cilj uporabe teh saj je zmanjšati količino ogljikovih emisij, povečati kroženje in uporabo ogljika na biološki osnovi, obenem pa še vedno zagotavljati zmogljivost.
  • Uporaba sojinega olja v tej pnevmatiki pomaga ohranjati prožnost zmesi pnevmatike pri spreminjajočih se temperaturah. Medtem ko se skoraj 100 odstotkov sojinih proteinov uporabi za proizvodnjo živil oziroma živalske krme, ostaja precejšen presežek olja, ki je na voljo za uporabo v industriji.
  • Silika je sestavina, ki se v pnevmatikah pogosto uporablja za boljši oprijem in zmanjšanje porabe goriva. Goodyearova demonstracijska pnevmatika vsebuje visokokakovostno siliko, izdelano iz pepela riževih plev, ki je stranski proizvod predelave riža. Ta se sicer največkrat zavrže in pristane na odlagališčih odpadkov.
  • Poliester se reciklira iz odpadnih plastenk in drugih plastičnih odpadkov, pri čemer se najprej pretvori v osnovne kemikalije, nato pa se te preoblikuje v poliester tehnične kakovosti, ki se uporablja v kordih pnevmatik.
  • Za povečanje oprijemne zmogljivosti pnevmatike se uporablja smola. V tej demonstracijski pnevmatiki tradicionalne smole na osnovi nafte zamenjujejo obnovljive borove smole.
  • Žično jedro in jekleni kordi služijo za ojačitev strukture radialnih pnevmatik. Demonstracijska pnevmatika uporablja žično jedro in jekleni kord iz jekla z visoko vsebnostjo recikliranih materialov, ki se proizvaja s pomočjo elektroobločne peči. Tovrsten postopek omogoča proizvodnjo jekla z manjšo porabo energije ter večjo vsebnostjo recikliranih materialov.

* Trajnostni material je opredeljen kot biološki/obnovljiv, recikliran material ali material, ki se lahko proizvede z uporabo drugih trajnostnih praks za ohranjanje virov in/ali zmanjšanje emisij.
** Pnevmatika iz 90 odstotkov trajnostnih materialov je bila razvita kot demonstracijska pnevmatika, kar dokazuje Goodyearovo zmožnost izdelave potniške pnevmatike z velikim deležem trajnostnih materialov.

Več informacij:

Oddelek za odnose z javnostmi
goodyear_slovenija@goodyear.com

12. januarja 2023