Kako s pnevmatikami prihraniti pri gorivu?

Pnevmatike z majhnim kotalnim uporom neposredno vplivajo na izkoristek goriva in vrednost emisij.

Kranj, 18. junij – Težnja po trajnostnem razvoju je v zadnjih letih prisotna v vse več gospodarskih panogah, kar vključuje tudi prevozništvo. V logistiki trajnostni model poslovanja predstavlja doseganje ravnotežja med naraščajočim povpraševanjem in zmanjševanjem vplivov na okolje. Gre za panogo, ki je pod velikim časovnim pritiskom, saj štejejo vsaka minuta in cent, zato med ključne dejavnike sodijo optimizacija neprekinjenega časa vožnje, števila prevoženih kilometrov ter izkoristka goriva, hkrati pa zmanjševanje emisij, k čemur še dodatno spodbuja tudi zakonodaja. Pri uresničevanju teh ciljev transportna podjetja podpira tudi eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik Goodyear.

Goodyearova strategija vključuje neposredno sodelovanje s proizvajalci vozil na eni in prevozniki na drugi strani, da lahko v kar največji meri upoštevajo spreminjajoče poslovne potrebe ter podprejo prizadevanja za trajnostni transport. V ta namen razvoj naslednjih generacij Goodyearovih izdelkov narekujejo nove tehnologije, inteligentni dezeni in inovativni materiali, ob tem pa v podjetju ne upoštevajo le sedanjih predpisov, temveč mislijo tudi na potrebe industrije v prihodnosti.

V Goodyearu poudarjajo, da je za transportna podjetja ključna uporaba pnevmatik z majhnim kotalnim uporom (LRR), ki neposredno vplivajo na zmanjšanje emisij tovornjakov ter avtobusov, kakor tudi na izkoristek goriva in skupne stroške lastništva (TCO) za vozne parke. Pri slednjih namreč delež stroškov pnevmatik predstavlja povprečno 3 odstotke skupnih stroškov lastništva, dejanski vpliv pnevmatik na skupne stroške pa lahko doseže tudi 40 odstotkov. Vozni park s stotimi tovornjaki, opremljenimi s pnevmatikami z majhnim kotalnim uporom, kakršna je Goodyearova pnevmatika FUELMAX GEN-2, lahko tako s prihranki pri gorivu zmanjša skupne stroške lastništva za približno 40.000 evrov letno, obenem pa ohranja velik kilometrski potencial.1

Pnevmatike so pomemben člen pri razvoju zelenega prevozništva.
Goodyear podpira transportna podjetja v težnji po trajnostnem razvoju.
Razvoj naslednjih generacij Goodyearovih izdelkov narekujejo nove tehnologije, inteligentni dezeni in inovativni materiali.

Ker na sam kotalni upor vpliva veliko dejavnikov, je razvoj tovrstnih pnevmatik zelo kompleksen proces, s katerim ima Goodyear že sedaj bogate izkušnje, novosti pa še vedno prihajajo s pospešenim korakom in odpirajo vrata novim rešitvam ter uporabi obnovljivih materialov, kot so soja, regrat ali celo pepel riževih plev.

Trend majhnega kotalnega upora bo v prihodnje pričakovano rastel, ob tem pa nikakor ne gre delati kompromisov pri drugih lastnostih pnevmatike: »Naš cilj je zagotoviti pnevmatike za težka tovorna vozila z najmanjšim kotalnim uporom, brez kompromisov pri številu prevoženih kilometrov, oprijemu in splošni optimalni zmogljivosti pnevmatike. S tem našim kupcem zagotavljamo, da vseskozi ohranjajo konkurenčno prednost,« pojasnjuje Vid Repolusk, direktor prodaje tovorne pnevmatike Adria v podjetju Goodyear Slovenija.

Ko govorimo o pnevmatikah v povezavi s trajnostnim razvojem, je ključen dejavnik tudi življenjska doba pnevmatike. Pri tem je treba izpostaviti pomembnost spremljanja pnevmatik in ustreznega vzdrževanja, saj vzdrževanje pravilnega tlaka v pnevmatikah še dodatno zmanjšuje kotalni upor in porabo goriva. Pri tem lahko pomagajo napredne rešitve in pametni algoritmi, kot je Goodyearov G-predict, ki preprečujejo okvare s pnevmatikami, še preden pride do njih. Spremljanje pnevmatik v realnem času in zmožnost načrtovanja proaktivnega vzdrževanja pnevmatik imata tako pozitiven vpliv na ogljični odtis in obenem na skupne stroške lastništva.

K daljši uporabnosti pnevmatike pa pripomore tudi Goodyearov koncept več življenj, ki vključuje narezovanje kanalov in obnavljanje tovornih pnevmatik, zaradi česar se zmanjša delež recikliranih pnevmatik. Število prevoženih kilometrov se poveča do 25 odstotkov, stroški za pnevmatike pa se zmanjšajo za 30 odstotkov.2 Za izdelavo obnovljene pnevmatike se uporabi znatno manj olj, kemikalij in drugih materialov, obenem pa proizvodnja vključuje tudi manj emisij. Proizvodni model je tako bolj trajnosten in prispeva k uresničevanju ciljev EU v smeri krožnega gospodarstva.

»Transportna podjetja se vse bolj osredotočajo na trajnostni razvoj. Na to ne vplivajo samo predpisi, tudi sama želijo prispevati k trajnostnim ciljem svojih velikih strank in enako velja za nas v Goodyearu,« pravi Vid Repolusk, ki dodaja, da ta prizadevanja podpirajo s celovitimi paketi novih izdelkov, tehnologij in rešitev. »V tem smislu vidimo veliko priložnosti za rast, še zlasti na področjih, kjer je sonaravnost predpogoj za večjo uspešnost.«

1 Potencialni prihranki, izračunani po Goodyearovem modelu, ki upošteva vrednost kotalnega upora novih pnevmatik. Dejanski prihranki so lahko odvisni od stanja in vzdrževanja vozila, prometnih razmer, vedenja voznika in drugih dejavnikov.
2 Na osnovi interne analize v Goodyearovem centru za inovacije v Luksemburgu (GIC*L), ki je osnovana na primerjavi uporabe dveh kompletov novih pnevmatik Goodyear ter koncepta več življenj z uporabo enega kompleta novih Goodyearovih pnevmatik, narezovanja kanalov, enega kompleta pnevmatik Goodyear TreadMax in spet narezovanja.

Več informacij:

Kaja Lesjak
Marketing koordinator za tovorno pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7661
kaja_lesjak@goodyear.com

18. junija 2021