Prihajajo pnevmatike v obliki krogle?

Vizionarska konceptna pnevmatika, namenjena avtonomnim vozilom prihodnosti, je zasnovana v obliki krogle in ima možnost 360 stopinjskega obrata. Navdih za nenavadno obliko so v Goodyearu našli v naravi, in sicer med koralami in spužvami.

 

Kranj, 10. marec 2016 – Iz sveta avtomobilizma prihaja nenavadna novica, da se bodo pnevmatike v prihodnosti bistveno razlikovale od teh, ki jih poznamo danes. Goodyear, eden izmed vodilnih proizvajalcev pnevmatik, je namreč razkril konceptualno pnevmatiko Eagle-360 za avtonomna vozila prihodnosti, ki zavzema edinstveno obliko krogle in ima možnost 360 stopinjskega obrata. Pnevmatike so z vozilom povezane prek magnetnih polj, podobno kot pri vlakih na magnetni blazini. Pri razvoju konceptualne pnevmatike je Goodyear posnemal naravo; pri kreiranju tekalne plasti so oponašali vzorec možganske korale, pri oblikovanju dna kanalov pa so se zgledovali po spužvi, ki je v suhem stanju bolj čvrsta, mokra pa mehkejša.

 

 

Inovativne lastnosti koncepta Eagle-360 so oblikovane z namenom zagotavljanja večje varnosti potnikov, kar bo pri vozilih, ki so zmožna samostojne vožnje, bistvenega pomena. Hkrati pa inovativna oblika, ki temelji na 117 letih izdelave pnevmatik, ponazarja Goodyearovo vizijo prihodnosti ter prinaša navdihujočo rešitev za čas, ko bo avtonomna vožnja postala nekaj običajnega.

 

Video, ki podrobneje prikaže novo konceptualno pnevmatiko in prihodnost na naših cestah, si lahko ogledate na predstavitvenem videu.

 

 

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

10. marca 2016