Razkrita je Goodyearova konceptna pnevmatika AERO za avtonomna leteča vozila prihodnosti

Goodyear je na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi presenetil s svojo najnovejšo konceptno pnevmatiko AERO, ki predstavlja mejnik v razvoju avtonomnih letečih vozil. Pnevmatika prihodnosti je vizionarsko zasnovana kot multimodalni nagibni rotor, ki omogoča vožnjo po cesti in hkrati tudi letenje vozila po zraku.

 

Kranj, 5. marec 2019 – Podjetje Goodyear z vizionarskim konceptom pnevmatike AERO nagovarja sodobne izzive prometne obremenjenosti mest. Pnevmatika AERO bi bila zahvaljujoč dvojni funkcionalnosti primerna tako za vožnjo po cesti kot tudi za letenje po zraku, pri čemer bi pnevmatike delovale kot propelerji.

 

Goodyearova pnevmatika AERO je zasnovana kot multimodalni nagibni rotor. Nameščena v klasičnem položaju bi služila kot pogonski sklop za prenos in absorbiranje sil na cesto in z nje, v položaju za letenje pa bi delovala kot pogonski sistem za zanesljivo zagotavljanje vzleta vozila. Napere edinstvene brezzračne pnevmatike bi na cesti zagotavljale zadostno oporo in nosile težo avtomobila, v položaju za letenje pa bi služile kot lopatice rotorja, namenjenega vzletanju. Nepnevmatska zgradba pnevmatike bi bila dovolj prožna, da bi med cestno vožnjo blažila sunke, in hkrati dovolj močna, da bi se lahko vrtela s hitrostjo, ki rotorjem omogoča vertikalni dvig. Obenem bi z uporabo magnetne sile konceptna pnevmatika AERO zagotavljala pogon brez trenja, kar bi omogočalo dovolj visoke hitrosti vrtenja za vožnjo po cesti ter vzlet in letenje po zraku.

 

Pnevmatika AERO bi bila zahvaljujoč dvojni funkcionalnosti primerna tako za cestno vožnjo kot za letenje po zraku.
V konceptno pnevmatiko AERO bi bil vgrajen tudi procesor z umetno inteligenco.

S pomočjo optičnih senzorjev na osnovi svetlobe bi pnevmatika spremljala razmere na cesti ter obrabo in brezhibnost lastne strukture. V konceptno pnevmatiko AERO bi bil vgrajen tudi procesor z umetno inteligenco, ki bi podatke optičnih senzorjev združeval s podatki, pridobljenimi v komunikaciji vozila z infrastrukturo in z drugimi vozili, jih analiziral in priporočil določen potek ukrepanja. Tako bi se vozilo prilagodilo bodisi na način letenja bodisi na način cestne vožnje, morebitne težave v povezavi s pnevmatikami pa bi bile rešene, še preden bi do njih prišlo.

 

Kljub temu, da vizionarska pnevmatika AERO obstaja zgolj v konceptni obliki, so nekatere njene lastnosti, kot sta brezzračna struktura ter inteligenčna zmogljivost pnevmatike, že predmet nadaljnjega razvoja v podjetju Goodyear. Obenem tudi ostale omenjene prednosti pnevmatike AERO sprožajo nove ideje o razvoju pnevmatik in tehnologijah mobilnosti prihodnosti.

 

Oglejte si video predstavitev Goodyearove konceptne pnevmatike AERO.

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

06. marca 2019