Razkrita je Goodyearova konceptualna pnevmatika Eagle-360 za avtonomna vozila prihodnosti

Goodyear je predstavil vizionaren koncept pnevmatike Eagle-360 z edinstveno obliko krogle in možnostjo 360 stopinjskega obrata, ki je namenjena avtonomnim avtomobilom prihodnosti. Pnevmatike so z vozilom povezane preko magnetne levitacije, vgrajeni senzorji pa beležijo razmere na cesti ter jih posredujejo samemu avtomobilu in z namenom povečevanja varnosti tudi drugim vozilom.

 

Kranj, 2. marec 2016 – Goodyear je na mednarodnem ženevskem avtomobilskem sejmu 2016 predstavil vizijo pnevmatike prihodnosti, ki se s svojo sferično obliko bistveno razlikuje od oblike današnjih pnevmatik. Inovativna oblika, ki temelji na 117 letih izdelave pnevmatik, ponazarja Goodyearovo vizijo prihodnosti ter prinaša navdihujočo rešitev za čas, ko bo avtonomna vožnja postala nekaj običajnega. Glede na raziskave podjetja Navigant Research lahko namreč pričakujemo, da bo do leta 2035 na svetu prodanih 85 milijonov avtonomnih vozil letno1.

 

 

 

Goodyearove konceptualne pnevmatike Eagle-360 so s karoserijo vozila povezane preko magnetnih polj, podobno kot pri vlakih na magnetni blazini. Slednje zagotavlja udobnejšo vožnjo in zmanjšano raven hrupa. Obenem je posebna oblika Goodyearove Eagle-360 prilagojena zahtevam avtonomne mobilnosti in je ključna pri zagotavljanju večje okretnosti vozila, saj se pnevmatika lahko giblje v vseh smereh, kar prispeva k večji varnosti potnikov. Aktivna tehnologija pnevmatiki omogoča, da tudi v tveganih razmerah, kot so poledica ali nepričakovane ovire na vozni površini, zmanjšuje možnost zdrsa in tako pomaga pri ohranjanju varne smeri vožnje. Hkrati sferična oblika zagotavlja bočno gibljivost, kar pomeni, da lahko vozilo obide oviro, ne da bi spremenilo smer vožnje. Eagle-360 omogoča obrate za kar 360 stopinj in se lahko uspešno spopada s prostorskimi omejitvami pri parkiranju.

Pnevmatika omogoča povezovanje z vozilom in povečuje varnost

 

Eagle-360 prinaša tudi možnost povezovanja z vozilom, kar izboljšuje pogoje vožnje pri avtonomnih avtomobilih. V konceptualno pnevmatiko so vgrajeni senzorji, ki beležijo stanje na cesti, vključno z vremenskimi razmerami in vozno površino, zbrane podatke pa posredujejo do samega avtomobila in tudi do ostalih vozil, kar povečuje varnost na cesti. Senzorji ob pomoči Goodyearove tehnologije za spremljanje obrabe tekalne plasti in tlaka beležijo ter uravnavajo tudi obrabo pnevmatik, s tem pa omogočajo večje število prevoženih kilometrov.

 

 

 

S posnemanjem narave do optimalnih voznih lastnosti

 

Elementi oblike konceptualne pnevmatike Eagle-360 temeljijo na načelu biomimikrije oz. posnemanja narave, ki ga Goodyear pogosto uporablja pri svojih konceptih. Tekalna plast pnevmatike tako oponaša vzorec možganske korale, njeni večsmerni bloki in kanali pa pripomorejo k varnemu stiku s podlago. Pri oblikovanju dna kanalov so se v Goodyearu zgledovali po spužvi, ki je v suhem stanju bolj čvrsta, mokra pa mehkejša. Inovativna tekstura absorbira vodo na cesti in jo s pomočjo centrifugalne sile odvaja izpod tekalne površine, s tem pa zmanjšuje nevarnost akvaplaninga in zagotavlja optimalne vozne lastnosti.

Pri razvoju konceptualne pnevmatike so v Goodyearu velik poudarek namenili varnosti, saj bodo imele pri avtomobilih, ki so zmožni samostojne vožnje, pnevmatike kot poglavitna povezava s cesto še toliko pomembnejšo vlogo. Prav tako so tudi izsledki raziskave J. D. Power 2015 U. S. Tech Choice pokazali, da imajo potrošniki pri avtonomnih avtomobilih največ pomislekov glede tehnoloških možnosti za zagotavljanje varnosti2.

 

 

 

Opombe:

Opomba 1: Vir: Navigant Research, Napredni sistemi za pomoč pri vožnji in razvoj funkcije samostojne vožnje: Globalna analiza trga in napovedi.

Opomba 2: Vir: Raziskava 2015 U.S. Tech Choice je bila izvedena med januarjem in marcem 2015 in temelji na spletni anketi več kot 5.300 potrošnikov, ki so v zadnjih petih letih kupili ali najeli novo vozilo.

 

 

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

01. marca 2016