S pravilno izbiro tovornih pnevmatik lahko zmanjšamo stopnjo emisij CO2

Eden izmed vodilnih proizvajalcev pnevmatik Goodyear kot pomemben vidik zmanjševanja emisij ogljikovega dioksida (CO2), ki jih povzročajo gospodarska vozila, izpostavlja vpliv najnovejših razvojnih dosežkov na področju tovornih pnevmatik. K doseganju manjše količine emisij CO2 v prevozništvu prispeva tudi oznaka EU za pnevmatike.

Emisije ogljikovega dioksida so neposredno povezane s porabo goriva, zato ob razvoju pnevmatik v Goodyearu veliko pozornosti posvečajo zmanjševanju kotalnega upora pnevmatik, kar za voznike pomeni nižjo porabo goriva. Posledica tovrstnega napredka so nižji stroški goriva in manj izpustov, zahvaljujoč uvedbi oznake EU za pnevmatike v letu 2012 pa je podatek o učinkovitosti pnevmatik na tem področju tudi jasno viden. Z bolj razširjeno uporabo tovornih pnevmatik z optimalnim kotalnim uporom, kot so npr. pnevmatike Fuelmax, Goodyearova serija tovornih pnevmatik z najboljšim izkoristkom goriva, bi ob manjši porabi goriva hkrati lahko občutno zmanjšali tudi emisije CO2. Tako bi z zamenjavo tovornih pnevmatik, ki so na oznaki EU za izkoristek goriva uvrščene v razred C, s pnevmatikami Fuelmax razreda B, lahko dosegli letno zmanjšanje emisij CO2 za približno 3,2 tone1 ter obenem lahko letno prihranili več kot 1.3002evrov na posamezno vozilo.

 

Študija, ki jo je nedavno predstavila ACEA, Evropska zveza avtomobilskih proizvajalcev (European Automobile Manufacturers’ Association), analizira delo raziskovalnega podjetja TML (Transport & Mobility Leuven) in navaja, da bi s celovitim pristopom, ki bi vključeval vse akterje v sektorju cestnega transporta, lahko podvojili letno stopnjo zmanjšanja izpustov CO2 pri tovornih vozilih do 3,5 odstotka kot v primeru, če bi se osredotočili le na nova vozila3. Eden izmed ključnih elementov pri doseganju tega cilja je namestitev tovornih pnevmatik, ki omogočajo manjšo porabo goriva, na obstoječe tovornjake v Evropi.

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

 

 

Opombe

Opomba 1: Ocena je narejena s pomočjo Goodyearovega kalkulatorja za gorivo v voznih parkih Fleet fuel efficiency za standardni evropski 40-tonski tovornjak in prikolico, ki letno prevozi 78.000 km.

Opomba 2: Na podlagi izračunov, narejenih s pomočjo Goodyearovega kalkulatorja za gorivo v voznih parkih parkih Fleet fuel efficiency za 40-tonski 5-osni tovornjak in polprikolico, ki letno prevozi 78.000 km.

Opomba 3: Meritve toplogrednih plinov za cestni transport blaga do leta 2020, 29. Julij 2015, Transport & Mobility Leuven.

31. avgusta 2016