S premium pnevmatikami do bolj varčne vožnje

S 15. marcem v Sloveniji uporaba zimskih pnevmatik ni več obvezna, zato številni vozniki že razmišljajo o izbiri varnih in udobnih pnevmatik za varčno poletno vožnjo. Čeprav je na prvi pogled investicija v visokokakovostne letne pnevmatike morda videti precejšnja, je prav izbira premium letnih pnevmatik na dolgi rok lahko tako varnejša kot cenovno ugodnejša opcija.

Kranj, 13. marec 2024 – S pomladnim dvigom temperatur Goodyear voznikom priporoča prehod na letno opremo. Izbira pravih pnevmatik je ključna tudi zaradi zavorne poti, saj je ta na mokri cesti pri hitrosti 80 km/h lahko daljša do 15 metrov, na suhi cesti pri hitrosti 100 km/h pa 7 metrov.1 Najnovejši testi dokazujejo tudi, da je pri zaviranju na mokri cesti pri temperaturi 15 °C in hitrosti 80 km/h z zimskimi pnevmatikami zavorna pot za približno dva metra daljša kot z letnimi.2

Vzdrževanje pnevmatik omogoča prihranek
S premium pnevmatikami lahko prevozimo več

S premium pnevmatiko lahko prevozimo dvakrat dlje

Nemška avtomobilistična revija Auto Bild je primerjala potencial dvajsetih letnih pnevmatik in na prvo mesto umestila premium pnevmatiko Goodyear Eagle F1 Asymetric 6 s 63.200 prevoženimi kilometri, kar je več kot še enkrat toliko, kot je zmogla zadnje umeščena pnevmatika.3

 

Auto Bild je primerjal tudi ceno dvajsetih letnih pnevmatik na 1.000 prevoženih kilometrov, kjer se je za najcenejšo prav tako izkazala pnevmatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 z 8,70 EUR na 1.000 km. To je približno za polovico manj od povprečne cene sedmih zadnjeuvrščenih pnevmatik na 1.000 prevoženih kilometrov, ki je znašala 16,15 EUR.4 Povedano z drugimi besedami, z omenjeno pnevmatiko je bila (do zakonsko dovoljene obrabe profila) dosežena takšna kilometrina, da je ob preračunu glede na ceno prehitela vso konkurenco različnih pnevmatik.

test image

Prikaz zavorne poti letnih in zimskih pnevmatik

Ustrezno vzdrževanje podaljša življenjsko dobo pnevmatik in prispeva k prihranku denarja

Svoje premium pnevmatike lahko vozniki najbolje izkoristijo s pravilnim vzdrževanjem, ki na dolgi rok omogoča celo prihranek denarja.

 

Goodyear zato voznikom priporoča redno preverjanje, da so pnevmatike nepoškodovane in skrb, da globina profila ni manjša od minimalne zakonsko predpisane. Obrabljene pnevmatike še posebej ogrožajo v dežju, saj takrat obrabljena tekalna plast ne more ustrezno odvajati vode.

 

Vsaj enkrat mesečno naj vozniki preverjajo tudi tlak v pnevmatikah, saj premalo napolnjene pnevmatike povzročajo večjo porabo goriva, hitrejšo obrabo in uničenje pnevmatike. Pri vrednosti polnilnega tlaka je pomembno tudi dosledno upoštevanje priporočila proizvajalca avtomobila, nikoli pa se ne smemo voziti s pnevmatikami, ki imajo nižji indeks nosilnosti od priporočenega.

 

Življenjsko dobo pnevmatike podaljša tudi enakomerna vožnja po učinkoviti poti z izogibanjem robnikov in luknjam na cesti.

test image

Prikaz krajše zavorne poti

Pnevmatike za tišjo in zmogljivejšo vožnjo tudi za električna vozila

Da bi voznikom električnih vozil zagotovili optimalno zmogljivost, tišjo vožnjo in podaljšano življenjsko dobo pnevmatik, so v Goodyearu razvili nabor tehnologij, namenjenih električnim vozilom in vozilom z drugimi pogonskimi sklopi.

 

Tehnologija SoundComfort zagotavlja, da se hrup, ki nastane zaradi interakcije med pnevmatikami in cesto, zmanjša do kar 50 %,5 s čimer vožnja postane tišja in udobnejša. Tehnologija Mileage Plus omogoča podaljšanje življenjske dobe pnevmatike, saj te dosežejo več prevoženih kilometrov, tehnologije za zmanjšanje kotalnega upora pa prispevajo k manjši porabi energije in posledično podaljšajo doseg vožnje.

1 Test letnih pnevmatik 2023 revije AutoBild – primerjava 50 letnih pnevmatik glede zaviranja na mokri podlagi pri hitrosti 80 km/h in zaviranja na suhi podlagi pri hitrosti 100 km/h; dimenzija pnevmatik 225/45R18, testno vozilo BMW serije 3.
2 Goodyearov interni test zaviranja na mokri podlagi pri hitrosti 80 km/h: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 so pri 15 °C primerjali z Goodyear UltraGrip Performance 3, dimenzija pnevmatik 225/45R17, testno vozilo Golf 8, Mireval 2024.
3 Test letnih pnevmatik 2023 revije AutoBild – primerjava 20 letnih pnevmatik glede kilometrskega potenciala.
4 Test letnih pnevmatik 2023 revije AutoBild – primerjava 20 letnih pnevmatik glede cene na število prevoženih km (EUR/1.000 km).
5 Odvisno od vrste vozila in njegove hitrosti ter cestne površine. Na podlagi internih meritev vozil na cesti. Teste so izvajali Goodyearovi inženirji februarja 2018, januarja 2018, novembra 2017 in oktobra 2011 v Luksemburgu. Dimenzija pnevmatik: 225/55R17 na vozilih VW Passat Alltrack in Ford Kuga ter 255/45R18 na vozilu Audi A7.

 

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

13. marca 2024