Slaba polovica slovenskih staršev si želi nadzor preko tehnologije črne skrinjice

S tehnologijo črne skrinjice bi starši lahko spremljali hitrost in način vožnje svojih otrok ter na ta način občutno zmanjšali tvegano vedenje mladih voznikov.

 

Kranj, 21. julij  2015 – Raziskava1, ki jo je z namenom povečanja varnosti v cestnem prometu opravila družba Goodyear EMEA, je razkrila, da kar 44 odstotkov slovenskih staršev podpira uporabo tehnologije črne skrinjice v avtomobilu. Z omenjeno tehnologijo, ki beleži način vožnje, bi namreč lahko spremljali hitrost in način vožnje njihovih otrok ter s tem občutno zmanjšali tvegano vedenje mladih voznikov. Kot je med drugim potrdila tudi raziskava, mladi precej bolje vozijo, če se zavedajo, da jih starši opazujejo. Prostovoljna uporaba telematike bi tako mlade spodbudila, da upoštevajo cestno prometne predpise in se laže obdržijo na vajetih, ko jih zamika, da bi naredili kakšno nespametno potezo.

 

44 odstotkov slovenskih staršev podpira uporabo tehnologije črne skrinjice v avtomobilu.

O koristnosti črne skrinjice zadnje čase razmišlja tudi vse več evropskih zavarovalnic. Načrtujejo, da bi razvili posebno zavarovalno politiko, ki bi vključevala zapise iz črne skrinjice o vožnji zavarovanca. Premije bi tako lahko prilagajali temu, kako varno oseba vozi, če pa bi se voznik izkazal za nevarnega, bi zavarovanje lahko celo prekinili2.

 

Raziskava, ki jo je opravil Goodyear je pokazala, da mladi precej bolje vozijo, če se zavedajo, da jih starši opazujejo.

 

  1. V spletni anketi je sodelovalo 6.805 staršev, v vzorec pa je bilo vključenih 163 slovenskih staršev. Raziskavo je med starši iz 19 držav (države EU, Rusija, Turčija in Južna Afrika) za naročnika Goodyear EMEA med julijem in avgustom 2014 izvedla agencija za raziskavo trga Reputation Inc.
  2. Vir: Programski dokument Kraljevega društva za preprečevanje nesreč – RoSPA: ‘Varnost na cesti in nadzor v vozilu, 2013’.

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
E: romana_stare@goodyear.com

21. julija 2015