Slovenci nadpovprečno naklonjeni avtonomnim vozilom

Sveža raziskava, ki jo je med Slovenci opravila družba Goodyear Dunlop Sava Tires, je pokazala, da bi se dobra tretjina med vožnjo z avtonomnim vozilom počutila prijetno, kar je nad evropskim povprečjem. Dodatno je večina prepričana, da so avtonomna vozila bolj varna od vozil z vozniki.

 

Kranj, 29. november 2017 – V Goodyearu so med Slovenci s pomočjo klepetalnega robota Goodyja (angleško »chatbot«) opravili digitalno raziskavo1, s katero so preučevali, kakšen je naš odnos do avtonomnih vozil. Ko so izsledke primerjali z evropsko študijo2, ki so jo skupaj z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) v drugi polovici preteklega leta izvedli v 11 evropskih državah, so ugotovili, da smo Slovenci izredno naklonjeni avtonomnim vozilom. Kar 36 % sodelujočih je namreč izrazilo, da bi se med vožnjo v avtonomnem avtomobilu počutilo prijetno, kar je visoko nad evropskim povprečjem, ki znaša 26 %. Na lestvici smo se Slovenci pri tem vprašanju sicer uvrstili na isto mesto kot Nemci, pred Špance (31 %) in Poljake (29 %).

 

Dobra polovica Slovencev zaupa avtonomnim vozilom.

 

Slovenci smo nadpovprečno sprejemljivi tudi do sobivanja z vozili prihodnosti, saj nas je zgolj 8 % mnenja, da si avtonomni avtomobili ne morejo deliti ceste s klasičnimi, medtem ko je med državami, sodelujočimi v evropski študiji, ta odstotek precej višji. Najbolj skeptični na temu področju so Italijani, saj jih je slaba polovica (45 %) prepričanih, da sobivanje vozil z in brez voznika na isti cesti ne bo delovalo, njim pa sledijo Francozi (42 %) in Srbi (38 %).

 

Dobra polovica zaupa avtonomnim vozilom

Rezultate raziskave gre pripisati temu, da je zaupanje v avtonomna vozila med Slovenci zelo visoko. 55 % vprašanih namreč meni, da so avtonomna vozila zaradi odsotnosti napake človeškega faktorja varnejša od tistih, ki jih upravljajo vozniki, med tem ko je povprečje sodelujočih evropskih držav 43 %.

 

Goodyear v sklopu evropske platforme ThinkGoodMobility raziskuje nekatera ključna področja, ki oblikujejo prihodnost mobilnosti, z namenom, da bi izsledki pomagali vsem relevantnim stranem pri skupnih prizadevanjih za uspešno uvajanje avtonomnih vozil prihodnosti.

1 Digitalno raziskavo so v družbi Goodyear Dunlop Sava Tires opravili med 17. oktobrom in 14. novembrom 2017. Izvedena je bila s pomočjo klepetalnega robota Goodyja na njihovi Facebook strani z uporabo aplikacije Messenger, v njej pa je sodelovalo 953 Slovencev.
2 Goodyear EMEA je v sodelovanju z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) v drugi polovici leta 2016 izvedel študijo, v kateri so preučevali odgovore pridobljene v spletni raziskavi (sodelovalo je 11 držav) in rezultate, pridobljene iz fokusnih skupin v štirih državah. V študiji je sodelovalo 12.000 posameznikov.

 

 

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij
Goodyear Dunlop Sava Tires. d.o.o.
T: +386 (0)4 207 7026
simona_dijak@goodyear.com

29. novembra 2017