Slovenska študenta z idejama o mobilni prihodnosti med najboljšimi v Evropi

Na Goodyearovem izzivu »ThinkGoodMobility«, v sklopu katerega so študentje iz vse Evrope predstavljali svoje ideje za reševanje izzivov, povezanih s pametno in trajnostno mobilnostjo, sta se dva slovenska študenta uvrstila med petnajsterico najboljših.

 

Kranj, 11. maj 2016 – Zaključil se je mednarodni izziv »ThinkGoodMobility, s katerim sta Goodyear in inštitut ThinkYoung mlade spodbudila k aktivnemu oblikovanju mobilnosti v prihodnosti. Med najboljših petnajst sta se uvrstila tudi dva slovenska študenta; Pavle Puzigaća iz Medicinske fakultete Univerze v Maribor, ki je zasedel odlično peto mesto, in Anže Kocjan iz ljubljanske Fakultete za strojništvo s 15. mestom.

 

 

 

Pavle Puzigaća je navdušil z virtualno platformo, ki bi omogočala, da se posamezniki z uporabo avatarjev iz udobja domačega kavča srečujejo kjerkoli in kadarkoli ne glede na daljavo ter na ta način razbremenijo transportne poti. Kot je poudaril, je uvrstitev med najboljše veliko presenečenje: »Vidim, da je bila ideja cenjena, to pa me je inspiriralo, da jo enkrat uresničim. Imam jo do potankosti preučeno, vendar sam ne zmorem realizacije.” Drugi najboljši Slovenec, Anže Kocjan, pa je žirijo prepričal z idejo, da bi kovinske dele karoserije in nekatere nosilne dele zamenjal s polimernimi materiali. S tem bi zmanjšal težo vozila ter posledično dosegel boljše vozne lastnosti in boljši izkoristek goriva, izdelava takšnega vozila pa bi bila tudi bolj energetsko učinkovita. Priznanje s strani mednarodne žirije je Anžetu prineslo pomembno potrditev za njegovo delo: »Sama uvrstitev med najboljše v Evropi mi pomeni izjemno veliko, saj je bilo v nalogo vloženo veliko časa, ki pa ga ob rednem študiju strojništva ne ostane veliko.«

 

V sklopu natečaja so študentje iz vse Evrope predstavili številne inovativne, učinkovite in izvedljive zamisli za reševanje izzivov, kot so prometna gneča, potreba po sonaravnosti, onesnaženje mest, medsebojno povezovanje, rast prebivalstva in varnost v cestnem prometu. Pri tem pa so največji potencial prepoznali v fleksibilnih transportnih sistemih, avtonomnih avtomobilih, pametnih aplikacijah, virtualnih sistemih mobilnosti in trajnostnem upravljanju mest.

 

S sodelovanjem v izzivu, ki je sledil nedavni raziskavi “ThinkGoodMobility”, so mladi nedvoumno nakazali, da ne želijo biti generacija, ki mirno čaka, kaj bo prinesla prihodnost, poleg tega pa so naklonjeni okolju prijaznim in pametnim varnostnim tehnologijam.

Za več informacij o natečaju “ThinkGoodMobility”, najboljših dvajsetih idejah in ostalih projektih obiščite spletno stran.

 

 

Dodatne informacije:

Simona Dijak, 
T: 04 20 77 016
E: simona_dijak@goodyear.com

11. maja 2016