Ustrezne pnevmatike in njihovo vzdrževanje za varno vožnjo v zimskih dneh

Kranj, 3. november – Zima je pred vrati in naše jeklene konjičke bomo morali ustrezno opremiti za vožnjo v zimskih razmerah. Družba Goodyear Dunlop Sava Tires je pripravila nekaj koristnih nasvetov, kako pred zimo poskrbeti za ustrezne pnevmatike.

 

Vsaka letna sezona prinaša voznikom svoje izzive, za največ presenečenj pa navadno poskrbi zima. V Goodyearu vam zato svetujejo, da si vzamete nekaj časa in vozilo pripravite na nizke temperature še preden zima potrka na vrata. Četudi ne boste doživeli poledice ali sneženja, je dobro biti pripravljen na zimska presenečenja, ob katerih vam bodo kakovostne zimske pnevmatike prihranile marsikatero nevšečnost.

 

 

Poskrbite za ustrezne pnevmatike

Nekateri vozniki se tudi pozimi odločijo za vožnjo z letnimi pnevmatikami ter snežnimi verigami v priboru, s čimer navadno postavljajo stroškovni vidik pred svojo varnost. Ob tem namreč pozabljajo na dejstvo, da so letne pnevmatike neprimerne za razmere, ko temperature padejo pod 7 C, kot poudarja Simon Brezavšček, vodja tehnične podpore kupcem v družbi Goodyear Dunlop Sava Tires“Letne pnevmatike na mrzli, zasneženi ali poledeneli podlagi ne nudijo tako učinkovitega oprijema kot zimske. Zmes tekalne plasti letne pnevmatike je namreč prilagojena višjim temperaturam in prav zaradi drugačne gumene zmesi letne pnevmatike niso primerne za mrzle zimske temperature. Nasprotno pa kakovostna zimska pnevmatika zaradi mehkejših in elastičnejših zmesi tudi v izjemno mrzlem vremenu ostane mehka in ohrani oprijem ter tako zahvaljujoč tudi sami obliki dezena tekalne plasti v zimskih razmerah omogoča dober oprijem ter lažje obvladovanje vozila.« Zimske pnevmatike torej niso ključnega pomena le za zanesljivejšo vožnjo v snegu, temveč so izredno pomembne tudi za varno vožnjo v nizkih, zimskih temperaturah.

Skrb za pravo zimsko obutev vozila pa se ne konča z izbiro ustreznih pnevmatik. K večji varnosti med vožnjo lahko pripomoremo tudi s pravilnim vzdrževanjem pnevmatik, tako da, v kolikor se ne odločimo za nakup novih, že pred zimsko sezono poskrbimo za njihovo brezhibnost.

 

Preglejte tekalno plast pnevmatik

Pnevmatike vsaj enkrat mesečno, še posebno pa pred pričetkom nove zimske sezone, preglejte. Pozorni morate biti na naslednje znake:

  • Obraba tekalne plasti: globino tekalne plasti lahko preverite z merilom globine profila – za zimske pnevmatike je v Sloveniji zakonsko določena minimalna globina profila 3 mm. Meritve opravite na notranjem in tudi na zunanjem robu tekalne plasti.
  • Neenakomerna obrabljenost pnevmatik: pnevmatike se med uporabo obrabljajo, pozorni pa morate biti na prekomerno ali neenakomerno obrabo pnevmatik. Če opazite, da so pnevmatike obrabljene na obeh robovih, jih je morda treba napolniti na ustrezen tlak ali preveriti puščanje. Če se tekalna plast na sredini obrablja hitreje kot na robovih, je to lahko znak prenapolnjenih pnevmatik in podobno. Glede nepravilne obrabe se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, morda je na primer potrebno popraviti geometrijo podvozja.
  • Poškodbe, zareze v pnevmatiki: če opazite kakršnekoli poškodbe (zareze, bule …) oz. vse, kar je neobičajnega za pnevmatike, se čimprej posvetujte z vulkanizerjem. Ta bo pnevmatiko strokovno pregledal in svetoval, kaj je potrebno storiti.

 

 

Redno preverjajte tlak v pnevmatikah

Tlak v pnevmatikah vpliva na vodljivost avtomobila, zaviranje in izkoristek goriva, obenem pa se nepravilno napolnjena pnevmatika hitreje in neenakomerno obrablja. Vsaj enkrat na mesec preverite in po potrebi prilagodite tlak v pnevmatikah, podatek o priporočeni vrednosti polnilnega tlaka za vaše vozilo pa poiščite v priročniku za lastnika vozila.

 

Poskrbite za redno rotiranje pnevmatik

Rotiranje pnevmatik prispeva k njihovi enakomernejši obrabi, s čimer lahko podaljšate življenjsko dobo pnevmatik, pa tudi zagotovite bolj uravnoteženo vodljivost in oprijem vozila. Pnevmatike je priporočljivo rotirati na približno vsakih 5.000–7.000 kilometrov.

Za varno vožnjo je pomembno tudi vestno vzdrževanje samega vozila. V zimskem času je na primer še posebej pomembno redno preverjati stanje zavor, svetlobnih naprav in zimske opreme. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je tu še vrsta drugih naprav, ki jih moramo občasno, pred zimo pa pravočasno in skrbno preveriti, na primer akumulator, hladilni sistem, sistem za dovod zraka v vozilo itd. Preverimo tudi brisalce, nivo tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla in podobno.

Ob vseh navedenih nasvetih seveda ne pozabite na previdno in razmeram prilagojeno vožnjo. Tako bo z ustreznimi pnevmatikami, vestnim vzdrževanjem vozila in pravo mero previdnosti vožnja v užitek tudi v hladnejših mesecih in v prvi vrsti tudi varnejša.

 

 

Več informacij:

Romana Stare

Vodja marketinga

T: +386 (0)4207 7025

romana_stare@goodyear.com

03. novembra 2015