Vse, kar morate vedeti o sistemu za nadzor tlaka v pnevmatikah

Vzdrževanje ustreznega tlaka v pnevmatikah je pomembno tako z varnostnega kot s stroškovnega vidika vožnje, pri tem pa je lahko voznikom v pomoč sistem TPMS, ki nenehno spremlja tlak v pnevmatikah in o spremembah voznika nemudoma obvesti. Vendar je potrebno TPMS, tako kot vsak drug sistem, ustrezno servisirati, po možnosti v specializiranih servisnih delavnicah.

 

Kranj, 24. oktober 2017 – Proizvajalci pnevmatik in strokovnjaki s področja avtomobilske industrije že od nekdaj priporočajo voznikom, da redno spremljajo tlak v pnevmatikah. Gre za zelo pomemben vidik, ki povečuje varnost, voznikom pa omogoča tudi občuten prihranek. Kljub temu pa so serviserji Vulco centrov opazili, da je tlak v pnevmatikah pri kar približno dveh tretjinah voznikov neustrezen. V tem primeru je koristna rešitev sistem TPMS (sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah), ki nenehno spremlja tlak v avtomobilskih pnevmatikah. V skladu z Uredbo Evropske komisije ECE-R 64 pa morajo biti s senzorji tlaka TPMS tovarniško opremljena vsa nova vozila, ki se prodajajo v državah EU, od 1. novembra 2014. Avtomobili na trgu so sicer opremljeni z enim od dveh tipov TPMS sistema: neposrednim ali posrednim.

 

Posredni TPMS, ki je samo ena od funkcij sistemov ABS in ESP, ne zahteva servisiranja, saj ne uporablja dodatnih senzorjev oz. ne izvaja meritev, pač pa jih izračunava na podlagi impulzov, prejetih od ESP in ABS. Pri tem se meri vrtenje koles, saj se kolo, katerega pnevmatika ima nižji tlak, vrti hitreje. Posredni TPMS odčitava te podatke in ob ugotovljeni razliki nepravilnost vozniku javi z opozorilno lučko. Ta tip je sicer cenejši in učinkovitejši, vendar ne omogoča natančnih podatkov o tlaku v pnevmatikah. Poleg tega je pri posrednih meritvah stopnja napak precej visoka, delovanje pa je zakasnjeno.

 

Neposredni sistem TPMS, katerega delovanje je bolj zapleteno, zagotavlja veliko natančnejše meritve tlaka in temperature. Naprave za spremljanje tlaka so običajno nameščene v pnevmatikah, na zračnih ventilih, vsak ventil pa je opremljen s senzorjem tlaka, radijskim oddajnikom in svojo lastno baterijo. Zbrani podatki se prek radia pošljejo do računalnika avtomobila in prikažejo na zaslonu. Sinhronizacija različnih senzorjev z računalnikom je zelo natančna, zato v tem primeru ni priporočljivo prosto menjati platišč, pri vsaki menjavi pnevmatik pa je treba sistem resetirati in naložiti nove podatke.

 

 

Nasveti serviserjev Vulco centrov za neposredne sisteme TPMS:

 

  1. Pnevmatike servisirajte samo v specializiranih servisnih delavnicah, ki imajo ustrezno opremo in usposobljeno osebje. Med menjavo je namreč treba ravnati skladno s specifičnimi postopki, poleg tega so za testiranje senzorjev tlaka potrebna ustrezna diagnostična orodja. Nepravilno vzdrževanje lahko vozniku povzroči dodatne stroške.
  2. Pri vsaki periodični menjavi pnevmatik naj serviser preveri vse posamezne elemente sistema.
  3. Senzorje, ki so se poškodovali zaradi nestrokovne menjave pnevmatik, je potrebno nemudoma zamenjati.
  4. Skrbno spremljajte – še posebej pri starejših, zlasti ameriških in francoskih avtomobilih – stanje aluminijastih ventilov s senzorji, saj pogosto oksidirajo. V nekaterih primerih je dovolj, da se zamenja ventil, žal pa je treba včasih zamenjati celoten senzor.
  5. Če na armaturni plošči zasveti opozorilna lučka za nadzor tlaka, morate najprej preveriti tlak v pnevmatikah. Če meritev pokaže, da je tlak pravilen, je nekaj narobe s TPMS in je treba čim prej obiskati specializirano servisno delavnico. Včasih lahko pride tudi do težav s polnjenjem pnevmatik, vzrok pa so lahko poškodovani ventili – v tem primeru velja, da prej ko jih zamenjamo, manjši bo strošek.
  6. Ob nakupu novega kompleta platišč morajo vozniki upoštevati, da je treba namestiti tudi dodatne senzorje, jih programirati in konfigurirati s sistemom.

 

 

Najpomembnejši prednosti TPMS sta boljša vodljivost vozila in krajša zavorna pot, ki pomenita večjo varnost na cesti. Poleg tega sistem pnevmatiki omogoča daljšo življenjsko dobo in zmanjšuje porabo goriva, kar pozitivno vpliva tako na denarnico kot tudi na okolje.

 

 

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga
T: +386 (0)4207 7025
romana_stare@goodyear.com

24. oktobra 2017