Z raziskovanjem snega do večje zmogljivosti pnevmatik

Snežinke že od nekdaj prebujajo človeško domišljijo in vzbujajo radovednost. Čeprav jih druži šesterokotna simetrija, niti dve snežinki nista enaki, obenem pa se struktura snega nenehno spreminja. To neposredno vpliva na vozne lastnosti pnevmatike, zato so se Goodyearovi znanstveniki in inženirji lotili raziskovanja vznemirljive znanosti o snegu.

 

Dejstva o snegu in zimskih pnevmatikah.

Kranj, 12. september – Vsaka snežinka je sestavljena iz več milijard edinstveno razporejenih ledenih kristalov, vsem pa je skupna šesterokotna simetrija oziroma šest krakov, saj se molekule vode vedno razporedijo pod kotom 60 ali 120 stopinj. S ciljem še dodatno povečati mobilnost v zimskem času se je Goodyear, eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik, odločil podrobno raziskati skrivnosti snega. V svojem raziskovalnem centru v Luksemburgu je tako ustanovil visokotehnološki snežni laboratorij, v katerem preučuje fizikalne lastnosti snega in njegovo vzajemno delovanje s pnevmatikami, kar je ključno pri nadvse zahtevnem razvoju zimskih pnevmatik.

Struktura snega se nenehno spreminja, kar neposredno vpliva na vozne lastnosti pnevmatike.
Pri vožnji na sprijetem snegu se slednji nalaga v kanalih tekalne plasti pnevmatike.
Goodyearova pnevmatika UltraGrip Performance Gen-1 je zmagovalka neodvisnega testa revije Auto Zeitung.

Znanost o snegu

Sneg se pojavlja v številnih oblikah, njegova struktura pa se ves čas spreminja, saj se posamezni snežni kristali zraščajo med seboj. Medtem ko pršič tehta približno 30 kg/m³, lahko sprijet sneg doseže težo do 500 kg/m³, zbit pa celo 800 kg/m³! Oblika snega je torej lahko zelo različna, ravno njegova struktura pa neposredno vpliva na vozne lastnosti pnevmatike.

 

Pri vožnji po zasneženi cesti se zaradi procesa zgoščevanja sneg lepi na pnevmatiko. Koliko snega se bo oprijelo tekalne plasti, pa je odvisno od različnih dejavnikov, poleg same strukture snega imata med drugim pomemben vpliv tudi temperatura zraka in hitrost vožnje. V primeru vožnje po sveže zapadlem pršiču je pnevmatika povsem prekrita s snegom, pri vožnji po sprijetem snegu se slednji nalaga v kanalih tekalne plasti, zbit sneg pa se pnevmatike sploh ne oprijema.

 

Zimska pnevmatika najbolje opravlja svojo nalogo, kadar se sneg ne oprijema njene tekalne plasti, saj tako oprijemni robovi lahko delujejo brezhibno. Ti pri vožnji v zimskih razmerah igrajo pomembno vlogo, kar lahko ponazorimo na primeru vrhunske zimske pnevmatike Goodyear UltraGrip 9+ dimenzije 205/55R16: slednja je opremljena s kar preko 2.500 posebno zasnovanimi lamelami, ki zagotavljajo optimalen oprijem.

 

Proces zgoščevanja vpliva na količino snega, ki se oprijema tekalne plasti pnevmatike.

 

Raziskave na visoki tehnološki ravni

V različnih sektorjih Goodyearovega visokotehnološkega snežnega laboratorija se temperatura zraka giblje med 0 °C in –40 °C, znanstveniki in inženirji pa v teh pogojih izvajajo raznolike raziskovalne dejavnosti. Med drugim izdelujejo najrazličnejše oblike snežnih kristalov, z mikroračunalniško tomografijo analizirajo vzorce ter s pomočjo sodobne programske opreme izdelujejo informativne 3D-modele vzorcev snega. Poleg tega z združevanjem različnih vrst snega simulirajo zasnežene ceste ter z merilno opremo, kot je tribometer, proučujejo trenje na snegu. Dognanja jim pomagajo bolje razumeti morfologijo snega in njegove vplive na zmogljivost zimskih pnevmatik, na podlagi česar nato izpopolnjujejo gumene zmesi, dezene tekalne plasti in razporeditve lamel. Laboratorijski rezultati odlično dopolnjujejo ugotovitve testnih voznikov, ki pnevmatike v dejanskih zimskih razmerah preizkušajo na progah v Švici, Skandinaviji in na Novi Zelandiji.

 

Številka ena na neodvisnih testih zimskih pnevmatik

Neodvisni testi že desetletja potrjujejo visoko raven zmogljivosti Goodyearovih pnevmatik iz družine UltraGrip. Letos se je na testih zimskih pnevmatik odlično izkazala Goodyearova pnevmatika UltraGrip Performance Gen-1, ki je postala zmagovalka testa nemške avtomobilske revije Auto Zeitung. Še zavidljivejše rezultate pa je dosegla pnevmatika Goodyear UltraGrip Performance+, ki je s konkurenco pometla na kar treh testih prestižnih revij Auto Bild sportscars, Auto Express in Auto Motor und Sport.

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

12. decembra 2019