Zimske pnevmatike uporabljajte le pozimi

V Sloveniji od 15. marca dalje v prometu ni več obvezna uporaba zimske opreme, vseeno pa se nekateri vozniki še niso odločili za menjavo pnevmatik. Ob tem Goodyearovi strokovnjaki svetujejo uporabo letnih pnevmatik in poudarjajo občutne prednosti v zmogljivosti v primerjavi z zimskimi pnevmatikami. Pri višjih temperaturah namreč letne pnevmatike zagotavljajo večjo varnost, izboljšano vodljivost in oprijem ter manjšo porabo goriva.

 

Razlika v dolžini zavorne poti med zimsko in letno pnevmatiko znaša tudi do sedem metrov

Kranj, 3. april 2019 – Z izbiro pravih pnevmatik in primerno skrbjo zanje pomembno vplivamo na svojo varnost in varnost preostalih udeležencev v prometu. Ne glede na število kilometrov, ki jih prevozimo, je zato priporočljivo, da se ob prihodu toplejših dni odločimo za letne pnevmatike, zimske pa ustrezno shranimo do naslednje sezone.

 

Vsake pnevmatike ob svojem času

Kot pove že njihovo ime, so letne in zimske pnevmatike namensko prilagojene za vožnjo v določenih razmerah in se zato razlikujejo tako po zunanji zgradbi kot tudi po kemični sestavi gumene zmesi. Zimske pnevmatike imajo na tekalni površini dodatne lamele, ki zagotavljajo boljši oprijem v snegu in ledu; letne pnevmatike pa imajo večje in bolj toge bloke tekalne površine, ki se v ovinkih in pri zaviranju manj upogiba. Takšna zasnova pnevmatikam zagotavlja boljši oprijem in vodljivost ter krajšo zavorno pot, ki je v kritičnih situacijah lahko odločilnega pomena. Razlika v dolžini zavorne poti med zimsko in letno pnevmatiko lahko pri temperaturah nad 15 stopinj Celzija znaša tudi do sedem metrov v korist letne pnevmatike, kar predstavlja skoraj petino zavorne poti sodobnega avtomobila od dosežene hitrosti 100 kilometrov na uro do ustavitve.

 

Zimske pnevmatike so zaradi večjega odstotka silike v sestavi gumene zmesi občutno mehkejše in se posledično bolje izkažejo pri temperaturah do sedem stopinj Celzija. Če pa se z njimi vozimo poleti, se pričnejo pregrevati, postajajo trše in izgubljajo svoje lastnosti. Hkrati sta v teh razmerah v primerjavi z letnimi pnevmatikami veliko večji tudi obraba in poraba goriva.

 

Da bodo zimske pnevmatike do naslednje sezone ohranile svoje lastnosti, je poleg pravilne rabe ključno tudi ustrezno skladiščenje. Goodyearovi strokovnjaki svetujejo, da pnevmatike hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru. Pnevmatike s platišči obesite na nosilce ali jih zložite eno na drugo (največ štiri pnevmatike), pnevmatike brez platišč pa hranite vzporedno v pokončnem položaju.

 

Zimske pnevmatike se od letnih razlikujejo že po zunanji zgradbi.
Za ohranjanje lastnosti zimske pnevmatike je ključno tudi ustrezno skladiščenje.

Kaj pa celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike so, kot pove njihovo ime, namenjene uporabi skozi vse leto in v vseh razmerah. So neke vrste kompromis, kar pomeni, da npr. v pravih zimskih / poletnih razmerah običajno nimajo enako dobrih zmogljivosti kot zimske oziroma letne pnevmatike.

Več informacij:

Romana Stare
Vodja marketinga za potniško pnevmatiko Adria
T: +386 (0)4 207 7025
romana_stare@goodyear.com

05. aprila 2019