Goodyear se pridružuje komercializaciji lunarne mobilnosti

Podjetje Goodyear bo ustvarilo pnevmatike, zasnovane za ekstremne temperature v šestini težnosti in za teren, poln kraterjev.

Kranj, 27. julij 2022 – Pred 53 leti je Goodyear dobavil pomembne proizvode za Nasin program Apollo, med drugim tudi za odpravo Apollo 11, ki je takrat pristala na Luni. Delo na področju vesoljske tehnologije bo podjetje pri razvoju vozila za lunarno mobilnost nadaljevalo ob sodelovanju s podjetjem Lockheed Martin.

Lunar Rover koncept.

Lockheed Martin novo generacijo lunarnih vozil razvija z namenom podpore znanosti ter kot pripomoček Nasi, gospodarskim podjetjem in drugim vesoljskim agencijam. Svoje strokovno znanje in bogate izkušnje z ustvarjanjem pnevmatik pa bo prispeval tudi Goodyear.

 

Goodyear je z namenom izpopolnitve pnevmatik za različne lunarne roverje vse od Apolla naprej skupaj z Naso nadaljeval z različnimi inovacijami. Za pospeševanje mobilnosti na Luni in uspešno zoperstavljanje zahtevnim razmeram na njenem površju bo Goodyear tokrat  črpal tudi iz svoje napredne tehnologije brezzračnih pnevmatik, ki se na Zemlji uporablja za mikromobilnost, avtonomne avtobuse in potniška vozila.

 

Za razliko od Lunarnih roverjev Apollo, ki so bili namensko izdelani za zgolj nekaj dni uporabe v radiju osem kilometrov od svojih pristajališč, bo na prihodnjih misijah po razgibanem terenu in pri temperaturnih ekstremih potrebno prečkati precej večje razdalje. Goodyear bo moral razviti pnevmatike, ki bodo omogočale leta vzdržljivosti pri nočnih temperaturah tudi pod -120 stopinj Celzija in dnevnih preko 120 stopinj Celzija.

 

Projektu se s tehnologijo “robotske roke”, ki bo lahko uporabljena na lunarnih vozilih s certifikatom za varen prevoz ljudi, pridružuje tudi MDA iz Kanade. Omenjena roka bo predstavljala dragocen prispevek k podpori astronavtom in omogočala večjo funkcionalnost roverja tudi na popolnoma avtomatiziranih misijah.

 

Podjetja Lockheed Martin, MDA iz Kanade in Goodyear sestavljajo ekipo z edinstveno perspektivo in strokovnim znanjem, ki bo lahko naslovila nove izzive in spremenjene tržne pristope. Pričakujejo, da bodo imela svoje prvo vozilo na površju Lune dovolj zgodaj za podporo Nasine prve misije s pristankom posadke, ki bo pri hoji po Luni vključevala prvo žensko in prvo temnopolto osebo. Misija je trenutno načrtovana za leto 2025.

Več informacij:

Simona Dijak
Vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod
Goodyear Slovenija, d. o. o.
T: +386 (0)4207 7026
simona_dijak@goodyear.com

27. julija 2022